28/08/15. Joaquim Coll. Com un castell de cartes. El Periódico.

Com un castell de cartes


 JOAQUIM COLL

@joaquimcoll

DIVENDRES, 28 D'AGOST DEL 2015


Aquest agost hem pogut comprovar que el separatisme no només ha renunciat a presentar un programa de govern, sinó que les seves promeses per no espantar es basen en el pensament màgic. Abans-d'ahir, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, es veia obligat a reconèixer en els micròfons de la SER que la secessió de Ca­talunya comportaria la seva exclusió de la Unió Europea durant un temps indefinit, que ell reduïa a una situació merament transitòria. Això va generar grans titulars per unes hores. La relliscada es va produir perquè el periodista li va citar unes declaracions d'Artur Mas del 2013 al diari Corriere della Sera en què acceptava aquesta circumstància basant-se en els tractats de la UE. Ràpidament, Sànchez es va veure obligat a rectificar via twitter. Ara ja no resultava «indiscutible» aquell escenari d'exclusió, sinó que tornava a la infantil equació, segons la qual, ja que «a ningú li interessa prescindir de nosaltres», és «inconcebible que Catalunya quedi fora de la UE».

Un altre argument menys voluntarista, però igualment trampós, és, en paraules de Raül Romeva, que «l'expulsió de Catalunya de la UE no és possible jurídicament». Té raó. Catalunya no podria ser expulsada perquè no en forma part. Els catalans som ciutadans europeus mentre som espanyols. Aquesta és la veritat que Sànchez no podia reconèixer perquè seria com clavar-li una puntada al castell de cartes de la propaganda de Junts pel Sí.

Un altre exemple de fins a quin punt el separatisme és capaç de recargolar els arguments fins a capgirar la realitat jurídica és l'assumpte de la doble nacionalitat que Romeva i altres prometen en els seus mítings. No només tindríem el nou passaport català sinó que conservaríem l'espanyol per no perdre cap dret polític, social o econòmic, particularment les pensions, sobre les quals parlaré extensament en un pròxim article. Fins i tot en la hipòtesi que la secessió unilateral es materialitzés (i només podria passar mitjançant l'exercici de la força física), s'ha de recordar que no existeix cap mecanisme automàtic de doble nacionalitat en l'ordenament jurídic espanyol per més que la constitució catalana sí que ho fes.

Tot això no impedeix que Romeva segueixi prometent coses sorprenents com «si vostè vol seguir vinculat al règim fiscal espanyol, ho podria seguir fent» o «ningú es veurà obligat a perdre la nacionalitat espanyola o a deixar de ser seguidor de la Roja». Que persones cultes intentin enganyar de forma tan irracional només s'explica perquè saben que la secessió no es produirà. El seu objectiu només és conservar viu el procés i, per descomptat, el poder

.

Comments