OLÍTICA
28 agost 2015 2.00 h

LA CRÒNICA

Debatent com ha de ser el nou estat a mitjan 2017

LURDES ARTIGAS

Estem en una situació única i històrica de construir un estat nou i la gent té ganes de dir-hi la seva. L'auditori Irla de Girona es va omplir ahir al vespre de gom a gom –i també la sala que es va haver d'habilitar al costat– en un dels Debats per una novaconstitucio.cat que organitza la Fundació Llibreria les Voltes –oberta a totes les entitats que li ho demanin– i que ahir tenia el mediàtic jutge Santiago Vidal com a motiu extra d'atracció. Van ser quasi dues hores, i perquè l'acte es va haver d'acabar per una obra del Fitag.

D'aportacions, se'n van fer moltes i de diferents tipus. A Vidal li va agradar especialment la d'una mestra sobre els sous dels polítics. Com que la idea de Vidal és que no hi ha d'haver polítics professionals sinó professionals de diferents àmbits que es dediquin a la política com a màxim deu anys –dues legislatures de cinc anys–, la noia va proposar que continuessin cobrant un salari similar al de la professió de cadascun. Vidal va explicar que el seu esborrany només parla que el sou no pot ser més de deu cops el salari de la renda de vida digna, que calcula que a mitjan 2017 –quan hauria d'estrenar-se el nou estat– seria d'uns 1.000 euros bruts, però va trobar la idea d'ella “original” i “interessant“ i va prometre que l'estudiarien seriosament.

Un dels temes estel·lars del vespre, però, va ser la necessitat o no d'un exèrcit. De fet, la primera aportació del públic va ser un escarit: “I la mili?” Vidal va defensar que ell proposa una nació de pau i que la protecció a possibles atacs de l'exterior la tinguem mitjançant un conveni amb l'OTAN, a la qual aportaríem diners i mitjans mèdics. Això va fer que més tard un altre assistent li recordés que Catalunya als vuitanta es va manifestar majoritàriament en contra de l'OTAN. El jutge, aquí, va ser clar: sinó s'està a l'OTAN no es podrà estar a la UE. Vidal va concretar que la seva aposta es basa en dues policies: una d'estatal, els Mossos, que tindria, entre altres coses, unitats d'elit d'intel·ligència, i una altra, de més local, basada en les vegueries. També li van preguntar per les presons, i Vidal va inclinar-se per reduir el nombre de reclusos i optar més en el cas de delictes no de sang pels treballs comunitaris. També aposta pels treballs comunitaris per reduir l'atur.

Un altre dels primers temes que va sortir va ser que cal ser una república federal dins del propi estat, i és que des de Girona es veu perill en el centralisme barceloní. Vidal proposa que cada capital de vegueria tingui un dels màxims organismes de l'Estat i va aprofitar per fer referència també a la federació amb la resta de Països Catalans. Va deixar clar que només es tractava d'obrir-los la porta per si ells volien, però que s'ha decidit retirar aquest apartat de la proposta final de constitució per una qüestió tàctica, igual que l'aconfessionalitat de l'Estat. El text es presentarà a finals d'any i es vol que sigui útil quan es redacti la constitució de veritat, que Vidal calcula que votarem en referèndum entre novembre del 2016 i març del 2017.

Els drets dels immigrants, la llengua, els drets socials, lleis d'educació més longeves, la qüestió econòmica i fins i tot els peatges van ser altres temes que van sorgir. I també la violència de gènere, per deixar clar que farem un nou país millor, però no miracles. “És impossible d'eradicar, també n'hi ha a les societats més avançades”, va recalcar Vidal. “La societat ideal per desgràcia no existeix”.