POLÍTICA
Girona - 28 setembre 2015 0.00 h

Girona és, amb un 64%, la demarcació més independentista

 Junts pel Sí obté una victòria contundent, amb 11 diputats i un 56% de vots

 La CUP aconsegueix representant, C's és la segona força, el PSC i el PP baixen, Sí que es Pot entra d'un pèl i Unió desapareix

ANNA PUIG

La independència obté un resultat aclaparador a les comarques gironines. En els comicis amb més participació de la història de la democràcia –pràcticament un 78% dels censats van exercir el seu dret– les formacions sobiranistes s'han endut més d'un 64,5% dels vots. I Junts pel Sí s'ha imposat amb una rotunda claredat: 11 diputats dels 17 que estaven en joc i superant el 56% de suport. Si bé fa tres anys, en les anteriors eleccions catalanes, CiU i ERC van sumar 12 diputats, cal dir que en aquest ventall hi havia dos diputats d'Unió, la qual ara ja no té representació a la demarcació. Quant al nombre de vots, Junts pel Sí supera els 213.000, quan el 2012 n'eren 209.595 entre CiU i ERC.

A banda de la victòria de Junts pel Sí, cal destacar l'entrada de la CUP. Ara fa tres anys va quedar a les portes del Parlament i ara, finalment, hi tindrà un representant, amb més de 32.700 vots, que significa un 8,6% del total.

L'altre gran titular se l'endú Ciutadans, que irromp amb força en el panorama polític gironí amb 2 diputats i més de 47.900 vots. Així, el primer cop que aconsegueix representació ho fa d'una manera espectacular, sent segona força. I és en detriment del PP i del PSC, que passen, tots dos, de dos diputats a només un. Són aquests dos partits els que tenen una retrocés més important, especialment el Partit Popular. Per la seva banda, els socialistes, tot i mantenir-se just com a tercera força, han perdut prop de 2.000 vots respecte a fa tres anys, malgrat l'increment de participació, i també en percentatge –del 10% del 2012 han passat a un 8,7%–. Així mateix, el PP ha rebut quasi 11.000 vots menys i, en percentatge, han passat del 9,59% al 5,86%.

Finalment, i en el darrer tram de l'escrutini, Catalunya Sí que es Pot va arrabassar un diputat a Junts pel Sí i, d'aquesta manera, aconsegueix mantenir el representant d'ICV del 2012. Va ser, però, el partit amb representació menys votat: poc més de 18.200 suports (4,7%). La gran derrotada és Unió, que, amb un 2% dels vots, queda fora del Parlament.