POLÍTICA
Barcelona - 28 setembre 2015 2.00 h

La CUP es fa decisiva i ja avisa que no investirà Mas

 Avisen que el president “no és imprescindible” i que ara caldrà buscar un candidat de consens

 Asseguren que el procés continua endavant gràcies a la majoria d'escons i de vots

EMMA ANSOLA

Objectiu superat i preparats per a la negociació. La CUP va marcar-se la fita de nou escons i finalment entrarà a la cambra catalana amb deu. Volien ser decisius i ho seran, després que Junts pel Sí s'hagi quedat a sis escons d' obtenir la majoria absoluta i sobretot pel fet que Artur Mas no en fa prou amb l'abstenció de la CUP per ser investit president en una segona volta. De fet, els necessita. Aquest era un escenari que preveia la CUP i de fet, segons fonts del partit, l'equip de negociació ja està nomenat i a punt per asseure's a la taula, si és que els criden.

“In-inde-independència”, va ser el primer crit amb què Baños va saludar els militants per seguidament entonar el clam “anticapitalista” que la formació ha reiterat en campanya. Dues peticions que, ben segur, estaran a la taula. Les decisions, però, les acabaran de definir “en assemblea”, segons va apuntar la número dos del partit, Anna Gabriel, tot i que no es va estar de llançar un missatge. “Mas no és imprescindible”, va confirmar després d'haver reiterat en campanya, una vegada rere l'altra, que no investiran Mas president. Segons fonts del partit, Mas no ha quedat en la millor posició per reivindicar res després de quedar-se amb 62 escons. “Els catalans hem començat la nostra revolució”, va clamar el candidat Baños, recordant també el compromís de no investir president l'actual president en funcions. I a més, el primer que va posar sobre la taula és un pla clar per encaminar el país cap a la independència i un programa de xoc per fer front a la pobresa, els desnonaments i les privatitzacions. La CUP no deixarà enrere cap de les promeses i algunes fonts ja apuntaven ahir que hauran de començar a buscar un candidat de consens.

Pel que fa al full de ruta del procés, Baños va assegurar que el projecte continua endavant gràcies a la majoria d'escons aconseguits per les dues forces sobiranistes i que sumen 72 superant la majoria absoluta de 68. A més, segons el candidat també ha quedat clara la majoria de vots que acompanya el sí a la independència. “La immensa majoria de vots són contraris a l'statu quo”, assenyalava Baños.

“Som una espurna d'esperança del sud d'Europa”, va apuntar Anna Gabriel per qui la participació assolida ha estat “la gran guanyadora”. Per la número dos de la candidatura, la xifra és “expressió de la mobilització del país els últims anys”. El que està clar per la formació és que ahir la CUP es va consolidar com a “eina de construcció de la unitat popular, anticapitalista i feminista”. I així ho van proclamar i en van fer bandera en un clar missatge del que tot just comença avui: unes dures negociacions davant les quals la CUP ja ha començat a arremangar-se.

LES FRASES

Avui tot comença, som l'accelerador
del procés, el món
ens mira i no
ens aturarem
A partir de demà
la legalitat espanyola ha de ser desobeïda
Antonio Baños
CANDIDAT DE LA CUP
El projecte tira endavant, però ningú es imprescindible; senyor Mas, no és imprescindible
Anna Gabriel
NÚMERO DOS A LA LLISTA DE LA CUP