POLÍTICA
MADRID - 28 setembre 2016 2.00 h

El Congrés avala la comissió de l'operació Catalunya

 El PP es queda sol rebutjant l'inici de la investigació parlamentària per l'espionatge de Fernández Díaz a dirigents sobiranistes

 L'oposició clama contra la constitució d'una “policia política”

MONTSE OLIVA - MADRID

Llum verd a la comissió d'investigació pel cas d'espionatge del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per fabricar casos de corrupció contra dirigents sobiranistes. Els grups del Congrés, amb l'únic vot en contra del PP, van aprovar ahir que s'arribi al fons del contingut de les converses entre el ministre i l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, en les quals es va arribar a assegurar que, arran de la manca de proves, la fiscalia “afinaria” l'assumpte perquè en sortís una acusació. Els partits de l'oposició van coincidir a catalogar de “policia política” el grup que es va crear des del ministeri per assetjar els adversaris, en la que es va arribar a anomenar operació Catalunya. Aquesta comissió, però, només començarà a treballar en el supòsit que continuï la legislatura. Perquè, si hi ha terceres eleccions, la proposta decaurà.

El PSOE, ERC i el PDC van defensar de manera conjunta les seves iniciatives per a la creació de la comissió, si bé a l'hora de votar –i per qüestions tècniques– els grups catalans van haver de retirar la seva i només es va votar la proposta socialista. Fernández Díaz va entrar a l'hemicicle en el moment de la votació, mentre que durant el debat va preferir absentar-se. Els grups es van acarnissar amb les seves conspiracions i en el fet que, passat el temps, no hagi estat capaç de donar cap explicació sobre qui va col·locar els micròfons.

Gabriel Rufián va convidar Fernández Díaz a passar la vergonya d'explicar a un malalt que fa cua a un hospital que en la conversa amb De Alfonso es vantaven d'haver-se “cargado” la sanitat catalana. Al final de la seva intervenció, a més, el portaveu republicà va aprofitar per exhibir davant la cambra l'àudio de les polèmiques converses entre Fernández Díaz –al qual va titllar de “Vito Corleone sense honor”– i De Alfonso. Francesc Homs, per la seva banda, va etzibar al PP que, si no s'adonen de la “gravetat” d'aquestes converses, “no són dignes de representar ningú”, mentre clamava perquè se sàpiguen tots els detalls d'una operació per la qual, segons denunciava, es va crear una “policia política” i es va voler manipular jutges i fiscals. També el portaveu d'En Comú, Xavier Domènech, va posar especial èmfasi en el fet que s'utilitzessin recursos públics per atacar adversaris catalans, mentre es preguntava si és cert que Mariano Rajoy estava al cas de l'operació muntada des del ministeri.

A banda dels estirabots que el PP va llançar contra el PSOE, acusant Pedro Sánchez de ser còmplice dels partits sobiranistes i presentant l'acord d'ahir com l'avantsala d'un eventual pacte de govern, C's –tot i votar a favor de la comissió d'investigació– també va aprofitar per denunciar el “victimisme” dels sobiranistes i denunciar que, segons ells, la Generalitat usa la policia per espiar l'adversari.