POLÍTICA
París - 28 octubre 2015 2.00 h

França frena les llengües minoritàries

 La dreta tomba la Carta Europea al Senat

 Acusa Hollande de defensar el text per interessos electorals

ALBERT LLADÓ ROMERO

França continuarà sent un dels estats que no ha ratificat la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries. El Senat francès, dominat pels Republicans, el partit conservador que lidera l'expresident Nicolas Sarkozy, va frenar ahir el projecte. La carta comunitària defensa “la protecció i la promoció de les llengües regionals”, el manteniment i el desenvolupament dels “patrimonis culturals europeus”, i el dret a practicar aquestes llengües “tant en la vida privada com en la pública”, i la seva ratificació és una antiga promesa del president, François Hollande.

El recorregut de la carta de les llengües regionals ha estat especialment tortuós a França. Ha sofert un oblit recurrent, l'atac i el veto conservador, i quan Hollande la va posar a la taula, el Consell Constitucional va advertir de la seva no constitucionalitat. Per això, el pla del president era més ampli, i passava també per impulsar una reforma de la Carta Magna que donés cabuda al document europeu. El text lingüístic es va ratificar a inicis del 2014 a l'Assemblée National, i Hollande va ser acusat llavors per la dreta de tacticisme: feia pocs mesos que s'havia iniciat el conflicte amb els bonnets rouges bretons, i s'interpretava el gest com una picada d'ull de l'Elisi al combatiu moviment de la Bretanya.

Com fa un any i mig, l'argument del tacticisme va tornar ahir a ser protagonista entre l'oposició conservadora, aquesta vegada per la proximitat de les eleccions regionals, que se celebraran d'aquí a sis setmanes. “França no és un arxipèlag de comunitats, és inacceptable que l'esquerra utilitzi les llengües regionals per sabotejar les eleccions regionals”, va llançar ahir el president del grup dels Republicans al Senat, Bruno Retailleau, que d'altra banda va assegurar que el partit és favorable a les llengües regionals en la vida quotidiana, als mitjans o en l'educació.

Tot i el previsible desenllaç de la votació, dissabte milers de persones van sortir als carrers de diverses ciutats del país per reclamar l'adopció de la carta –a Montpeller s'hi van congregar 15.000 persones–, però res va ser pres en consideració. El Senat conservador va liquidar el projecte ahir a la tarda, i ho va fer saltant-se fins i tot el debat previ a la votació.

LES XIFRES

23
anys
fa que la UE va aprovar la Carta Europea de les llengües regionals, un text que no tots els estats han ratificat.
15.000
persones
van sortir al carrer dissabte, a Montpeller, per manifestar-se a favor de la Carta Europea.
300.000
catalanoparlants
viuen actualment a l'Estat francès. El francès és l'única llengua oficial a l'Estat.