SOCIETAT
BARCELONA - 28 octubre 2016 2.00 h

Rull no considera urgent una nova llei anticorrides

 El conseller creu que ja hi ha un “dic de contenció” legal

 El govern desplega la llei de defensa dels animals

JORDI PANYELLA - BARCELONA

Les lleis en vigor a Catalunya i la normativa d'àmbit municipal constitueixen “un dic de contenció” suficient que, ara com ara, fa innecessària una nova llei que reguli les corrides de toros, després que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat la normativa catalana que les prohibia de manera clara i explícita. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va deixar clar ahir, amb aquesta expressió més pròpia de l'enginyeria civil que de la legal, que el govern no considera urgent tornar a regular les curses de braus.

El conseller va aprofitar el marc d'unes jornades organitzades per la Comissió de Defensa dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona, amb la participació d'altres comissions d'altres col·legis de l'Estat, per refermar el que ja va dir el dia que es va fer pública la resolució del TC: “No hi tornarà a haver corrides de toros.”

Segons Rull, el mur de contenció que barra el pas als toros el formen diversos articles de la llei d'espectacles de la Generalitat, de la legislació en matèria de protecció dels drets dels infants i de la salut pública. A més a més, Rull va recordar que, sobre l'única plaça on es podria celebrar un espectacle taurí, la Monumental de Barcelona, hi pesa l'ordenança municipal de la ciutat que ho prohibeix de manera explícita.

Tot i que no hi haurà, de moment, una nova llei de toros, el govern sí que continuarà avançant en la defensa dels drets dels animals, i aquesta tardor es posarà a informació pública el reglament que desenvolupa la llei de defensa dels animals, que va ser aprovada el 2003. Rull va reconèixer que és “inaudit” que encara no hi hagi un reglament i va reconèixer que aquesta és una mancança que entorpeix l'aplicació de la llei.

Per la seva part, el degà dels advocats barcelonins, Oriol Rusca, va considerar “indignant” el contingut de la sentència del TC, mentre que la presidenta de la comissió, Magda Oranich, va subratllar la filigrana legal del TC d'aplicar amb efecte retroactiu una norma per tombar la llei catalana dels toros.