L'embolic del calendari i la data

Mas pot convocar les eleccions quan vulgui el 2015, sempre que ho faci amb 54 dies de marge, tot i que hi hagi municipals i espanyoles

Només hi ha fixat un marge mínim de 90 dies al voltant d'un referèndum estatal

28/11/14 02:00 BARCELONA - Ò. PALAU

Un cop el president Mas ha posat les cartes sobre la taula, s'han tornat a disparar les travesses sobre la data d'unes plebiscitàries. En cercles polítics, de fet, ja fa dies que s'hi especula, i qui més qui menys entre els partits donava per fet que no es podien fer, per imperatiu legal, en un termini de 90 dies per davant i per darrere de les municipals, si no era que es fessin el mateix dia.

Seguint aquest criteri, i el fet que la convocatòria s'ha de publicar 54 dies abans exactament, l'11 de novembre la CUP alertava, emparant-se en fonts jurídiques, que Mas tenia fins a mitjan desembre per convocar, si no volia haver d'esperar fins al 2016, tenint en compte que l'estiu és inhàbil i que a la tardor hi haurà eleccions espanyoles. Aquest mateix diari, després de consultar altres fonts, concretava ahir per error la data del 30 de desembre com a límit, perquè la consulta definitivaes pogués fer com a molt tard el 22 de febrer, si no era que es fes coincidir amb les municipals del 24 de maig.

Altres fonts consultades ahir, però, desmentien que la llei orgànica de règim electoral o cap altra fixessin limitacions temporals, més enllà que, si municipals i europees coincidissin en un espai de quatre mesos, s'haurien de fer el mateix dia. L'article 4 de la llei de referèndums del 1980 sí que diu, i la confusió pot venir d'aquí, que no hi pot haver eleccions en un mínim de 90 dies al voltant d'un referèndum, però tant les catalanes com les espanyoles depenen només de qui les convoca, si bé és cert que la pràctica política i el sentit comú recomanen que se separin d'altres comicis un temps prudencial. Mas, en tot cas, té carta blanca per convocar quan vulgui.

Darrera actualització ( Divendres, 28 de novembre del 2014 02:00 )