POLÍTICA
S'AGARÓ - 28 novembre 2015 2.00 h

La Trobada d'Economia de s'Agaró, entre el procés i les incògnites passat el 20-D

 El conseller Vila legitima l'independentisme en resposta als dards de Gay de Montellà i Josep Lluís Bonet

 Balletbò reivindica la tercera via i Bonet, la Constitució

EMILI AGULLÓ - S'AGARÓ

La política va centrar ahir al vespre l'obertura de la XX Trobada d'Economia a s'Agaró, encara que el polític encarregat de presidir la inauguració, el conseller de Territori en funcions, Santi Vila, va intentar dirigir el seu discurs cap a postulats econòmics. La presidenta de la fundació Olof Palme, l'exdiputada socialista Anna Balletbò, no es va estar de reivindicar unes noves eleccions al Parlament –com ja havia fet l'any passat–, que “la tercera via no és moda, però al final s'hi haurà d'anar”. I Vila va intentar traslladar la seva coincidència a “la tercera via del creixement econòmic sostenible”, entre els partidaris de recuperar un model de bombolla i els que preferirien renunciar a créixer.

Però Vila, que en algun moment va descol·locar l'auditori –encès encara per les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP i la resolució independentista aprovada el 9-N al Parlament– defensant un “govern previsible” i “la revolució de l'eficiència” a escala política, va haver de justificar el procés davant les interpel·lacions del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, i el diputat popular Enric Millo. Gay va defensar que els empresaris catalans, per competir a l'exterior, necessiten que la marca Catalunya es vegi amb solidesa. I Millo li va retreure el “rumb de col·lisió” del president Mas.

El conseller en funcions va defensar l'opció independentista, legitimada per 1,8 milions de vots, i va insistir en una opció de seny entesa com a “ponderació, moderació i vocació de diàleg, capaç d'arribar a acords”. En aquest sentit, va avançar que esperava “amb molt d'interès” el resultat del 20-D per veure si hi ha algun dirigent a Espanya “amb una mica de sentit d'estat que abandoni la inacció”, i va reclamar als partits espanyols “una agenda de reformes” atractiva per als ara partidaris de la independència.

Abans de la intervenció de Vila, el president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, havia instat Catalunya a “esforçar-se i gastar les energies en el lideratge econòmic” de l'Estat. Bonet, que va remarcar que és “català”, va dir que l'estabilitat econòmica va lligada “a la defensa del sistema institucional, que és el de la Constitució del 78”. “Tot el que no sigui això és descarrilar”, va afegir-hi.

Bonet va moderar una primera taula de debat en què ponents del PP, Ciutadans, el PSOE i Podem van confrontar les seves receptes econòmiques per al 20-D i van començar a parlar, fins i tot, de possibles pactes. Finalment, el sopar debat que va cloure la primera jornada de la trobada –organitzada per la fundació Olof Palme i la Cambra de Comerç de Barcelona– va reunir els presidents socialistes del País Valencià, Ximo Puig, i les Balears, Francina Armengol, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

LES FRASES

No hi haurà ningú a Espanya amb sentit d'estat que es mobilitzi i abandoni la inacció definitivament?
Santi Vila
CONSELLER EN FUNCIONS DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT
Sortir del marc institucional de la Constitució del 78 és descarrilar, i sortir de la UE, caure a l'abisme
Josep Lluís Bonet
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ D'ESPANYA

Tecnologia, globalització, marca i Fernández Díaz

La trobada de s'Agaró aplega cada any destacats membres dels governs de la Generalitat i l'Estat espanyol. Els últims anys hi han passat diverses vegades el president Artur Mas i també Mariano Rajoy i Luis de Guindos, els dos darrers anys. Enguany, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, havia de clausurar l'esdeveniment, aquest migdia, però, en plena tempesta pel cobrament dels diners del FLA, finalment la representació de l'executiu del PP a Madrid recaurà en el cap de llista per Barcelona el 20-D i ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que intervindrà abans del dinar de cloenda.

El programa d'avui al matí començarà a les 10 h amb una taula rodona sobre tecnologia i nova economia, amb directius d'AirBnB, Barcelona Activa, Mobile World Capital Barcelona i Natura Bissé. I a continuació, representants de Tous, el FC Barcelona, el Grup MCI i el president de Renfe debatran sobre el paper de les marques i la seva presència dins del mercat global.