ARTICLES
28 desembre 2015 2.00 h

L'escaquer català

BLANCA SERRA I PUIG

En un ràpid diagnòstic del 20-D veiem el PP i el PSOE castigats però primers a àmbit d'estat; C's, desinflat; Podemos, amb una victòria insuficient i una precipitada aposta autodeterminista, per compensar la decebedora acció de CSQP al nostre Parlament; ERC, guanyadora també curta respecte a DL; l'ex-CDC, amb una marca nova i una motxilla de corrupció i de retallades socials molt pesant, ha retingut amb prou feines el votant més fidel. Però els grups polítics de programa independentista sumen més d'un milió de vots en unes eleccions espanyoles que mai no els han estat favorables.

Hem de poder comptar en el tauler mundial i tenir veu pròpia en els reptes plantejats

Dels Països Catalans ha sortit el gruix del vot a Podemos que serà de gestió complexa amb suposats grups propis: s'ha beneficiat a Catalunya d'una presència activa –Ada Colau i els seus–, una absència passiva –la CUP– i de ser el vot refugi dels decebuts d'altres grups. La crida de la CUP a l'abstenció poc seguida.

Queda una situació de negociació difícil amb vista a la formació d'un govern a Espanya, que ja sabem que en allò essencial de la seva estructura i funcionament polític no canviarà; per als catalans, pendents de les llargues negociacions per implementar el mandat del 27-S, la situació d'impasse no és una novetat. A Catalunya estem esperant que s'activi la resolució parlamentària que declara “l'inici del procés de creació de l'estat català independent en forma de república” i “l'obertura d'un procés constituent ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu per tal de preparar les bases de la futura constitució catalana”; sobretot, el país i les famílies que s'han de beneficiar de les mesures de protecció social que conté l'annex de la resolució esperen que siguem conscients de quines són les urgències socials que estan sent aturades per manca de voluntat política de la majoria independentista del Parlament.

La importància política i social d'aquesta resolució l'han captada millor les forces unionistes i el TC, que s'han apressat a declarar-la nul·la, que no pas el grup dels 72 que la va proposar i aprovar. Conté un conjunt de compromisos que afecten tot el poble català en una nova etapa que gira full de l'autonomia i les seves subordinacions i tics colonials i proposa un projecte de país per al qual valdrà la pena treballar ara mateix. Llegim-la de nou, expliquem-la als nostres familiars i amics, portem-la al barri, al poble, a la feina; proposem-ne l'adhesió als ajuntaments, sindicats i entitats de tota mena. Ja sabem que, per una banda, hi haurà una insistent apel·lació a les bondats d'una tercera via i, per una altra, també sabem que un autèntic procés constituent només té recorregut fora de la carcassa autonòmica i de la Constitució Espanyola; per això ens cal organitzar-nos en paral·lel en l'Assemblea de Càrrecs Electes, que aquesta sí que no estarà sotmesa a cap constitució forana. El Parlament i el govern autonòmic català d'ara s'han de dedicar a prendre mesures per assegurar la integritat de la nació i els interessos i la vida dels seus habitants de manera que un estat català sigui viable i just en tots els aspectes materials i immaterials quan arribi la independència; hem de treballar per canviar l'escaquer català perquè també puguem comptar en el tauler mundial i tenir veu pròpia en els reptes d'aquest 2015: els moviments per la pau, la cimera de la terra, el TTIP i les seves conseqüències, els drets de les dones i els drets dels pobles a l'emancipació nacional. I sí, tenim pressa perquè tenim molta feina pendent.