Geli plega del PSC i serà la veu de MES en el Parlament

L'exconsellera ja ha presentat la baixa com a militant i serà diputada no adscrita, tot i que Iceta li ha ofert continuar com a independent

Vol representar el buit que ha deixat el PSC en el sobiranisme

29/01/15 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER

S'està a punt d'escriure l'últim capítol del serial de Marina Geli amb el PSC. Després de dos anys de dures divergències per la visió no sobiranista que té la direcció socialista, l'exconsellera del tripartit ha oficialitzat la seva baixa com a militant i avui comunicarà que manté l'escó, però que serà diputada no adscrita. A partir d'ara, Geli serà la veu en el Parlament de MES, la nova formació nascuda de la fusió de Nova Esquerra Catalana i Moviment Catalunya, la qual pretén representar el socialisme català que està a favor de la transició nacional. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha ofert els últims dies a Geli continuar en el grup parlamentari com a independent, però ella ho ha rebutjat. “Des de l'esquerra ja ens trobarem, però actualment tenim camins diferents”, reconeix l'exconsellera.

La votació de la Declaració de Sobirania, l'any 2013, va ser la primera topada greu de Marina Geli i altres diputats crítics amb la cúpula del PSC, llavors liderada per Pere Navarro. A partir d'aquí, cada cop que s'havia de debatre algun aspecte sobre la consulta saltaven espurnes i Geli i companyia, per exemple, també van trencar la disciplina de vot amb el traspàs de competències del referèndum, el conegut article 150.2. Aquesta tensa situació ha provocat que altres diputats, com ara Àngel Ros i Joan Ignasi Elena, també hagin decidit abandonar la cambra catalana.

El mes de desembre Geli va anunciar que seguia el mateix camí, però ho havia de formalitzar. Dimarts va entregar a la seu del PSC a Girona una carta escrita a mà dirigida al primer secretari gironí, Juli Fernández, per explicar-li que, després de gairebé vint anys, ella i el seu home es donaven de baixa del partit. En el text, argumenta que el PSC ha perdut la “voluntat de vocació majoritària” i ha “traït” el seu programa electoral, perquè s'ha allunyat de la ciutadania, que vol decidir el seu futur.

Està previst que avui Geli comuniqui tant a
Iceta com a la mesa del Parlament la seva marxa del grup socialista i que opti per continuar com a diputada no adscrita. Durant l'assemblea constituent de MES, els afiliats d'aquesta nova organització van aprovar una resolució en què li demanen que mantingui la seva acta de diputada, però des de fora del PSC.

Per contra, una altra de les diputades crítiques, Núria Ventura, mantindrà l'escó del PSC. Segons l'Agència Catalana de Notícies, funcionarà com a independent, es deslligarà dels temes nacionals i se centrarà en el seu municipi, Ulldecona. Si Ventura també hagués marxat al grup mixt, els socialistes haurien passat a ser la quarta força, per darrere de CIU, ERC i el PP.

LES FRASES DE MARINA GELI

El PSC està traint el seu propi programa electoral i no és
al costat de la
societat catalana,
que vol exercir
la sobirania
Mai no parlaré malament del PSC
i és possible que ens trobem en aliances amb les esquerres. Ara, però, tenim camins diferents
Darrera actualització ( Dijous, 29 de gener del 2015 02:00 )