POLÍTICA
BARCELONA - 29 gener 2017 2.00 h

Òmnium apel·la a una campanya unitària per guanyar el sí

 L'entitat activarà a l'abril una iniciativa sensible amb tots els tarannàs sobiranistes

 Jordi Cuixart critica l'enèsima operació diàleg de l'‘establishment' espanyol

MARIA PALAU - BARCELONA

“No deixarem ningú a l'estacada.” El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va insistir i va persistir en aquesta idea ahir en l'assemblea general ordinària que va celebrar la institució al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona. L'esperit aglutinador serà la columna vertebral del pla de treball de l'entitat per a aquest transcendental 2017, dins del qual tindrà llum pròpia la gran campanya que s'activarà a l'abril a favor del sí en el referèndum.

Òmnium aposta enèrgicament per una acció “unitària” que empatitzi amb els múltiples tarannàs del moviment independentista. Ningú s'hi ha de sentir exclòs. Ningú s'ha de trobar desemparat. Aquest és el lema: “La unitat és la nostra arma principal. No deixem que ningú ens divideixi”, va engaltar Cuixart.

El líder d'Òmnium va impregnar d'optimisme el discurs de cloenda de l'assemblea, amb la injecció de felicitat extra quan es va saber que el pressupost s'aprovarà: “Hem fet un gran pas. El sobiranisme ha demostrat maduresa i sentit d'estat.”

Cuixart va reivindicar el temps transcorregut (“una cursa plena d'obstacles”) no pas com una llosa pesant sinó com un llegat per presumir: “Si alguna cosa hem aconseguit des del 10-J del 2010 és autoestima col·lectiva.” Un dels valors del procés és, entén ell, que ha fet emergir una Catalunya “diversa, rica i plural”, i aquest ha de continuar sent el distintiu en les hores més decisives del projecte d'emancipació nacional.

Sota aquest marc conceptual, Cuixart va subratllar que enguany la institució que presideix “ha de ser més útil que mai, més pont de trobada que mai de les diferents sensibilitats del sobiranisme”. Una feina de formigueta de teixir complicitats que sovint transcorre lluny dels focus mediàtics més estridents, però que el president d'Òmnium precisa que forma part de l'ADN de la institució: “Som discrets, silents i perseverants.”

El líder de l'entitat (que ja supera els 62.000 socis; més de cinc-cents van assistir ahir a l'assemblea, un èxit de convocatòria) va criticar l'enèsima operació diàleg de l'establishment espanyol (i de part del català): “Diàleg amb els magistrats que estan imputant i encausant els nostres representants polítics? La situació és greu i encara ho serà més. No hem de caure en cap provocació de l'Estat espanyol.”

“Disciplinats”

Sense fer cap referència explícita al terratrèmol provocat pel cas Santiago Vidal, sí que va dir que és important actuar en tot moment “amb responsabilitat”: “No podem estar sempre hipermotivats però sí que hem de ser molt disciplinats.”

Joan Ignasi Elena, portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, va intervenir en l'assemblea per posar alguns punts sobre les is, amb la immediata aprovació (dimecres que ve) d'un contundent manifest. “El referèndum és possible amb la legalitat espanyola. El que no el fa possible és la decisió política de no donar veu als ciutadans de Catalunya”, va indicar. Elena també va voler esmicolar els mantres que darrerament circulen per desacreditar els referèndums: “Venen a dir que els carrega el diable, que són un embolic, que la gent acaba votant el que no toca, que hi ha coses serioses que no es poden posar a votació...”

Elena va voler tornar a deixar clar que el que està en joc “no és el referèndum de la independència, sinó del de decidir el futur polític de Catalunya”: “A un 80% de catalans ens uneix la voluntat de votar.” El Pacte Nacional pel Referèndum “és inclusiu i transversal: s'adreça a tothom, independentment del que pensi cadascú” i té entre les seves actuacions prioritàries “la pedagogia, aquí, a Espanya i al món”.

LA FRASE

No deixarem ningú a l'estacada
JORDI CUIXART
PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL