POLÍTICA
BARCELONA - 29 gener 2017 2.00 h

Puigdemont avisa l'Estat que el temps se li esgota

 El president adverteix Madrid que l'èxit de la mobilització del 6-F activarà “el compte enrere”

 El mandatari celebra el sí de la CUP als pressupostos com una “mala notícia” per a l'executiu de Rajoy

EMILI BELLA - BARCELONA

Carles Puigdemont va llançar ahir el sí de la CUP als pressupostos contra el govern espanyol. El president de la Generalitat va constatar feliçment que el desbloqueig dels comptes és “una mala notícia” per a Madrid, a qui va avisar que “el temps se li acaba”. Amb el pressupost al sarró i l'inici del judici pel 9-N a la vista –el pròxim 6 de febrer–, el mandatari va avisar Mariano Rajoy que “comença el temps de descompte”. “El 6-F l'Estat comprovarà el greu error de voler dialogar als jutjats allò que havia de dialogar en política. Descobrirà que el temps s'acaba”, va advertir Puigdemont durant la seva intervenció al consell nacional del Partit Demòcrata.

A màxim nou mesos del previst referèndum sobre la independència, el cap de govern va certificar com a infructuosa la tradicional tàctica del president espanyol de deixar que el pas del temps resolgui els problemes. “L'Estat, o arriba tard i malament, o no arriba. Si pensa que deixant passar el temps sense fer res les coses s'arreglen soles o per divisió fallida o rendició de l'adversari, que sàpiga que l'única conseqüència de deixar que passi el temps és que s'acaba”, va alertar.

El 6-F hi ha convocada una manifestació de les principals entitats sobiranistes (ANC, Òmnium, AMI i ACM) amb vocació de masses per donar suport a Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i, per extensió, tots els demòcrates. Per a Puigdemont, el judici és “una humiliació” a tots els participants en el 9-N, més de 2,3 milions de catalans, a qui va fer una crida a la mobilització perquè l'Estat “noti l'alè dels catalans”.“Si el dia 6 ho fem, i ho farem, que posin el compte enrere”, va prevenir. “Quan a un poble se l'humilia i es porten els seus dirigents al banc dels acusats per haver permès que la gent s'expressi, és un poble digne per dir prou”, va arengar.

Rey i el rei

Puigdemont va carregar contra la presumpta operació diàleg de l'Estat, que descriu en forma d'expedients judicials, dossiers falsos i ús de fons reservats: “Tot el que han estat capaços d'imaginar i proposar-nos com a resposta són expedients judicials. És tot el que hi ha damunt la taula. O dossiers falsos, o usos de fons reservats per engreixar la claveguera.” I no es va estar de furgar en el descrèdit d'una de les principals institucions espanyoles, la Casa del Rei. “Sort que hem sabut que no han pogut disposar de tots dels fons reservats perquè una part es veu que els tenien compromesos perquè havien d'atendre alts d'interessos d'Estat, concretament alts interessos de l'anterior cap d'Estat”, va etzibar, en referència a les informacions que revelen que el Cesid (actual CNI) va ingressar quantitats milionàries –en pessetes– en un compte a Luxemburg per comprar el silenci de l'actriu Bárbara Rey i amagar així la seva relació amb Joan Carles I.

D'altra banda, va fer una menció implícita a l'escàndol per les declaracions de l'exsenador i exjutge Santi Vidal, que va qualificar de “polèmiques que només existeixen en el paper”.

LES FRASES

El pròxim dia 6 no només començarà el judici pel 9-N, sinó que començarà el temps de descompte
Si el dia 6 ho fem, i ho farem, que posin el compte enrere
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

El PDeCAT fa marxa enrere i evita que pleguin quatre membres de la direcció

Montserrat Candini, Albert Batet, Lluís Guinó i Elsa Artadi (a la fotografia) continuaran a la direcció del Partit Demòcrata. El consell nacional de la formació va aturar ahir la sortida anunciada dels quatre membres de la cúpula a qui el règim d'incompatibilitats obligava a abandonar algun dels seus càrrecs per acumulació. El PDeCAT va comunicar dilluns que pensaven plegar de la direcció (en lloc de retornar l'acta de diputats, en el cas dels alcaldes de Valls, Besalú i Calella). El debat al consell nacional va visualitzar posicions contraposades i finalment, la coordinadora general, Marta Pascal, va plantejar que el sentir general demanava excepcions per a aquests quatre casos. La solució per mantenir els càrrecs i alhora complir els estatuts va ser una votació“política” que va decidir la continuïtat dels afectats, en paral·lel a l'activació dels tràmits preceptius per validar l'excepcionalitat. Així, els quatre càrrecs demanaran un informe a la comissió de qualitat democràtica del partit, presidida per l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que s'aprovarà en el pròxim consell nacional.

Per a qui no hi va haver excepcionalitat va ser per a Neus Munté, que va haver de sacrificar l'escó la setmana passada. L'enfrontament entre diferents famílies exconvergents es va traduir en l'aprovació, el juliol, del controvertit règim d'incompatibilitats en un debat a altes hores de la matinada.

La marxa de Candini, Guinó i Batet del Parlament hauria comportat l'entrada de dos republicans (Jaume Profitós per Barcelona i Ester Alberich per Tarragona) i un ex-convergent (Sergi Miquel per Girona, secretari general de la JNC). Aparentment, Esquerra hauria guanyat pes dins del grup parlamentari de Junts pel Sí, però simplement hauria recuperat posicions des de l'inici de la legislatura. D'aleshores ençà hi ha hagut sis baixes (un independent, dos exconvergents i tres republicans), que han estat substituïdes per un independent, dos exconvergents, un republicà i dos membres de Demòcrates.