POLÍTICA
BARCELONA - 29 març 2017 2.00 h

El govern veu el PP “desorientat” si vol frenar el procés

 Defensa una clàusula d'incompliment per avalar les inversions

 Subratlla que l'Estat ha “desatès” Catalunya

O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

“No ens inspira gens de credibilitat, en absolut.” El govern de la Generalitat va rebre amb fredor la promesa de Mariano Rajoy d'invertir 4.200 milions en infraestructures. L'executiu considera que el president espanyol està “desorientat” si considera que amb anuncis com el d'ahir està afrontant les demandes de Catalunya, que se centren en el referèndum, sobretot després dels incompliments constants dels governs del PP i del PSOE amb les inversions en infraestructures. Després d'una atípica reunió setmanal del consell executiu, amb Oriol Junqueras exercint de president en funcions atès que Carles Puigdemont estava de viatge oficial als Estats Units, Neus Munté va reclamar que la promesa es blindi introduint-hi una clàusula d'incompliment. Això és el que podria diferenciar la iniciativa de Rajoy de les reiterades vulneracions de compromisos que ha viscut Catalunya. Com a mínim així ho va defensar Puigdemont des de Washington. “Van de promesa en promesa fins a l'incompliment final”, va sentenciar. Puigdemont va denunciar també que l'Estat hagi passat dels 10.800 milions que havia acumulat en anuncis fins als “poc més” de 4.000 anunciats ahir, i que ja no quedi ni rastre dels deutes de la disposició addicional tercera de l'Estatut, que obligava l'Estat a invertir en relació amb el pes del PIB català sobre l'espanyol durant set anys, tot i que no es va arribar a complir.

El govern sosté que les vulneracions dels compromisos han sortit fins ara “gratis” a Rajoy. Per això li reclamen que consigni ara els milions que està disposat a invertir fins al 2020 perquè la Generalitat en pugui fer un seguiment “dins del termini i en la forma escaient”. A banda de les infraestructures, tanmateix, l'únic anunci que satisfaria els catalans, segons el govern, és l'acceptació del referèndum. “El que la gent demana és una cosa tan senzilla com poder votar”, insistia Puigdemont.

Munté també va expressar el malestar per la petició de contribució a la “concòrdia” i a la “moderació” que Rajoy va fer als empresaris, donant a entendre que no n'hi ha a Catalunya. Per l'executiu, l'escenificació de Rajoy al Palau de Congressos és una manera de “voler tapar que l'operació diàleg no ha existit mai”.

LA FRASE

L'únic anunci que satisfaria els demòcrates del sí i els demòcrates del no seria poder votar
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT