POLÍTICA
EDIMBURG - 29 març 2018 2.00 h

Clara Ponsatí, en llibertat amb mesures cautelars

 Després d’entregar-se a Edimburg, l’exconsellera diu que combatrà l’euroordre de detenció

 El magistrat escocès fixa la vista per decidir la seva extradició per al 18 d’abril que ve

DANIEL POSTICO - EDIMBURG

L’exconsellera d’Educació Clara Ponsatí es va entregar ahir de manera voluntària en una comissaria d’Edimburg, a Escòcia, en compliment de l’ordre europea de detenció i entrega emesa pel Tribunal Suprem espanyol divendres. A la tarda va comparèixer davant del jutge que portarà el seu cas, Nigel Ross. En una vista preliminar de 10 minuts, el magistrat va escoltar que Ponsatí no accepta la seva extradició i va decidir deixar-la en llibertat sense fiança però amb mesures cautelars. Li va retirar el passaport i la va citar per al 12 d’abril per a una nova vista preliminar que podria durar també 10 minuts. La vista completa per la seva extradició serà el 18 d’abril i, en principi, durarà només un dia.

El seu advocat, Aamer Anwar, rector de la Universitat de Glasgow, va llegir un comunicat a les portes del jutjat en el qual va explicar que la seva clienta es va oposar a l’euroordre, de 52 pagines, i va negar les acusacions que li imputen de rebel·lió amb violència (per la qual la pena podria ser de 25 anys) i malversació de fons públics (penat amb 8 anys). “La Clara es manté desafiant, resoluda i decidida a combatre la decisió”, va assegurar Anwar. La justícia escocesa no preveu el delicte de rebel·lió. El més semblant és el de traïció, tot i que inclou actes de violència.

El prestigiós advocat, nomenat advocat de l’any al Regne Unit el 2017, no es va separar ni un moment de Ponsatí, que no va fer cap declaració. Hi va afegir que consideren que “aquests càrrecs estan motivats políticament i són una grotesca distorsió de la realitat”. “No es pot creure [Ponsatí] que hagi estat detinguda per la violència que hi va haver el dia del referèndum”, va declarar Anwar. I hi va afegir: “Els únics que haurien de ser arrestats per la brutal violència exercida són els 6.000 membres de les forces de seguretat de l’Estat que van atacar els catalans en nom del govern espanyol.” Ponsatí considera que “l’Estat espanyol no pot garantir la independència judicial i que “ha abusat repetidament dels dret humans dels catalans”.

“Els últims dies han estat complicats i queda molt camí per endavant”, va destacar l’advocat davant dels centenars de catalans que van anar fins als jutjats per mostrar la seva estima a Ponsatí. La catedràtica, de 61 anys, va poder donar la mà a alguns d’ells camí del cotxe. “[Ponsatí] està molt agraïda als milers de persones que li han donat suport i que han contribuït al seu fons legal”, va dir Anwar en referència al fons creat ahir al matí per Clara Ponsatí per fer front a les altes despeses legals i que a les sis de la tarda ja era de 205.000 euros.

També ha rebut mostres del suport de la rectora de la Universitat de Saint Andrews, Sally Mapstone, i dels estudiants. Ponsatí és una reputada catedràtica a Saint Andrews, una de les universitats més prestigioses del país, on es van conèixer el príncep Guillem i Catalina. Ponsatí va recuperar la seva càtedra d’economia a principis de mes després d’haver estat consellera d’Educació al govern de Puigdemont i d’haver marxat a Bèlgica amb Carles Puigdemont, Lluís Puig, Antoni Comí i Meritxell Serret.

També va agrair el suport del govern escocès. La ministra principal, Nicola Sturgeon, va defensar el dret a decidir el seu futur de Catalunya i la ministra d’Afers Estrangers, Fiona Hyslop, va escriure una carta a l’ambaixador espanyol lamentant el fracàs del govern per dialogar. Tant Sturgeon com Hyslop han deixat clar que a Escòcia el sistema judicial és totalment independent del polític. “Escòcia ha estat un amic de veritat de Catalunya en aquestes hores fosques”, va dir Ponsatí a través del seu advocat. “La Clara respecta el fet que el seu destí ara és a les mans de l’independent sistema judicial escocès, això és el que hauria de passar en una democràcia”, va concloure.

LES FRASES D’AAMER ANWAR

[Ponsatí] No es pot creure que hagi estat detinguda per la violència de l’1-O
Els càrrecs estan motivats políticament i són una grotesca distorsió de la realitat
El seu destí ara és a les mans de l’independent sistema judicial escocès