LA CLAU

ENRIC HERNÀNDEZ

Director

Enigmes d'un pacte inversemblant

@Enric_Hernandez

DIVENDRES, 29 DE MAIG DEL 2015

Xavier Trias és un polític experimentat i prudent, poc amic de la improvisació i encara menys de les extravagàncies. Per això l'alcalde en funcions ha aixecat enorme enrenou al flirtejar amb la idea de conservar a les seves mans la vara municipal amb l'exòtic suport d'Esquerra, el PSC i el PP. L'escàs entusiasme que ha posat en l'afany -«no és probable, però no és impossible»-­ i la seva ràpida batuda en retirada deixen entreveure que o bé ha fet un pas en fals, o bé l'ha fet abans de temps. En tot cas, la fugaç escaramussa de Trias està envoltada d'una boira d'enigmes que convindria dissipar.

Quan el candidat de CiU va garantir en campanya que només governaria Barcelona si la seva llista era la més votada estava apel·lant al vot útil enfront d'Ada Colau, però també s'immunitzava davant pressions futures en cas de victòria de l'alcaldable de Barcelona en Comú. Al situar-se a l'oposició la mateixa nit de la seva derrota, Trias va deixar clar que no estava disposat a participar en segons quins tripijocs. ¿Què ha canviat des de diumenge perquè ara no es tanqui en banda a un acord contra la guanyadora a les urnes?

«Hi ha gent que diu que això és possible», ha declarat l'alcalde sobre un (difícil) acord de govern amb ERC i PSC apuntalat (una hipòtesi inversemblant) pels tres vots del PP en la investidura. Aquesta «gent» -«poders econòmics», segons li hauria revelat a Colau- podria, efectivament, albergar temors davant la conformació d'un govern d'esquerres a Barcelona. Potser Trias no ha volgut desairar els poders fàctics de la ciutat, traslladant-los alhora la responsabilitat de convèncer ERC i PSC perquè es prestin a la maniobra, cosa que tots dos afirmen que rebutgen de ple.

El memorial de greuges

L'altra incògnita és si les paraules de Trias són alienes a l'agenda electoral d'Artur Mas. En la carrera cap al 27-S, si ERC ofrena la capital catalana a una alcaldessa no independentista engrossirà el memorial de greuges que ha anat confeccionant CiU. Si ressuscita el debat de la llista única o es torça la negociació del full de ruta, la reedició del tripartit barceloní es convertirà en una arma llancívola
.