Oxidacions

La Vanguardia en català | 29/08/2015 - 00:00h


Remei Margarit

Psicóloga y escritora


Dies enrere, una porta d'una habitació de casa meva es va tancar i va quedar bloquejada, no es podia obrir de cap manera, el pany ja feia algun temps que feia una mica el tonto, i de cop i volta va dir prou. La sort és que ningú no hi va quedar tancat a dintre. Eren dos quarts d'onze de la nit i vaig avisar un manyà perquè l'obrís.

De fet, quan va desmuntar el pany, li vaig demanar que repassés tots els panys de les altres portes, perquè eren, si fa no fa, del mateix temps. I el resultat va ser que tots estaven rovellats i es po­dien quedar bloquejats en qualsevol moment. De manera que els va desmuntar tots i me n'ha posat uns de nous. La "fatiga dels materials", que en diuen, com nosaltres, les persones, que també envellim i ens oxidem, vet aquí.

Aquest fet em serveix de metàfora per a la Constitució espanyola del 1978. Això vol dir que ja té 37 anys i que l'oxidació també hi fa la seva feina. En tots aquests anys (són gairebé dues generacions), han canviat al país moltes coses: costums, ­població, ciència, tècnica, models socials de famílies i un munt de coses més, de manera que algunes de les coses que eren vàlides fa 37 anys, ara s'han tornat obsoletes i, com els panys de casa meva, s'han oxidat i bloquegen la bona administració de l'Estat.

És per això que no s'entenen les actituds immobilistes dels dirigents del Partit Popular durant tot aquest temps. Just ara, en precampanya electoral per a les generals, Mariano Rajoy diu que es podria modificar alguna cosa, de la Constitució actual, però les coses que es diuen en campanya electoral no són fiables, podria ser que la volgués maquillar amb una mà de pintura i prou. I no n'hi ha prou, cal que s'asseguin totes les forces polítiques i es posin damunt la taula les noves propostes de convivència. A totes les constitucions dels estats democràtics s'hi han fet esmenes i sense trigar tant de temps.

El que potser passa és que els governants que defensen l'immobilisme també estan una mica oxidats i potser bloquejats i tot, i si no saben fer res més s'hauran de canviar per gent nova que sí que encara són flexibles i dúctils i no els fa por canviar les coses quan no ­funcionen.