El Punt Avui, 29/08/2016

Aprofitar les oportunitats

Pere Bosch i Cuenca

Quan els lectors llegeixin aquest article, el govern espanyol farà 253 dies que estarà en funcions. Per a aquells que vulguin desdramatitzar aquesta dada, sempre es podrà recordar el cas de Bèlgica, que va arribar als 541. O, si no es vol mirar a l’exterior, també es podrà fer referència a l’Espanya del 1917 al 1920, quan van haver-hi fins nou presidents diferents, un per trimestre. Tot i que també es podrà recordar la cantarella de la vicepresidenta espanyola tot assegurant que “l’estat de dret no està en funcions”.

Es miri com es miri, la política espanyola s’ha convertit en un autèntic vodevil, amb un partit (el Popular) que s’ha mantingut durant mesos en una posició sorprenent d’espectador; amb un altre partit (Ciutadans) que pretenia superar el bipartidisme i ha acabat fent de crossa dels dos partits majoritaris; i uns altres partits (PSOE i Units Podem) mirant-se l’espectacle des de la graderia; això sí, des de seients oposats, talment com si es tractés d’eterns rivals. Demà, finalment, Mariano Rajoy se sotmetrà a una sessió d’investidura, però ell mateix ha reconegut que la formació d’un govern “és més un desig que un fet”. Espanya, doncs, perpetuarà la seva situació de provisionalitat i els ciutadans anirem abocats a unes noves eleccions.

La situació de caos també és una excel·lent oportunitat per al procés que ha endegat el nostre país, sempre que els ciutadans seguim empenyent amb força; i, òbviament, si s’aconsegueix establir un consens polític prou ampli a partir d’un procés constituent que no estigui supeditat al marc espanyol. Fa poques setmanes, l’historiador Borja de Riquer, un dels millors coneixedors de les relacions entre Catalunya i Espanya, analitzava la situació actual i afirmava, amb rotunditat, que “les oportunitats vénen en moments de crisi, com ara el 1931, quan s’enfonsa tot el règim de la Restauració”. El repte, però, rau en la capacitat per aprofitar aquesta oportunitat excepcional.