Ciutadans va coincidir ahir amb la CUP en una cosa: “Estem davant la fi del processisme.” Són paraules tant de Gabriela Serra com d’Inés Arrimadas arran de la presentació en societat de la llei de transitorietat i fundacional de la república, a la qual la cap de l’oposició es refereix com a llei “rupturista”. La successora d’Albert Rivera al Parlament està convençuda que aquesta norma –i la del referèndum– no entrarà en vigor perquè el Tribunal Constitucional (TC) la suspendrà, i va celebrar que es parli d’eleccions, però demanava que siguin “amb urnes de veritat i amb garanties” perquè els catalans puguin “canviar de govern i no de passaport”. Efectivament, ahir es va parlar d’eleccions, però constituents.
Imaginant-se ja en un context electoral, Arrimadas es presentava com a alternativa a la “insensatesa” i als que “estan pensant més a formar un tripartit amb ERC per allargar el monotema”. La diputada taronja llançava així un dard a l’entorn dels comuns: dissabte es van reunir discretament el líder republicà, Oriol Junqueras, i el de Podem, Pablo Iglesias, en un sopar.
El dia que es feien públics els 89 articles de la norma, penjada al web Garanties.cat, Arrimadas denunciava “improvisacions i opacitat”; el dia que Junts pel Sí i la CUP anunciaven un acord per aprovar la llei abans de l’1-O, Arrimadas hi veia discrepàncies cada vegada més evidents entre els socis.
Al PP tampoc li ha fet cap gràcia l’articulat de la llei ni, de fet, l’existència mateixa de la llei. Amb la retòrica habitual, la comparava amb un intent de “perpetrar un cop d’estat” i la rebatejava com a “llei fundacional de la república bolivariana catalana”.
Igual que Arrimadas, Xavier García Albiol va lligar la presentació de la norma a la manifestació contra el terrorisme de dissabte: “Volen tapar les seves vergonyes.” Consideren que l’independentisme “va preferir expressar el rebuig a Espanya abans que al terrorisme”.
El líder popular a Catalunya va advocar perquè s’apliqui l’article 155 de la Constitució, és a dir, la suspensió de l’autonomia. “Ho veuria del tot justificable”, va subratllar. “Mai de la vida entrarà en vigor aquesta llei”, va augurar.
En la mateixa línia, Miquel Iceta es va afegir a l’aquelarre negacionista: “El dia 1 d’octubre no es produirà un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties, i el dia 2 no tindrem república.” El primer secretari del PSC va qualificar la llei registrada ahir de “nou engany” de JxSí i la CUP, ja que “els processos unilaterals i il·legals estan condemnats al fracàs”. Iceta va tornar a recordar que per aprovar l’Estatut calien almenys dos terços del Parlament, un barem que no s’aplicarà en el cas de la llei de transitorietat. En canvi, per aprovar la Constitució catalana caldrien tres cinquenes parts de l’assemblea constituent (o bé la majoria absoluta si això no és possible).