POLÍTICA
BARCELONA - 29 agost 2017 2.00 h

Del referèndum a la república, quatre cites amb les urnes

 La llei preveu un període de poc més d’un any per definir el nou país, redactar-ne la Constitució i triar el nou govern

EMMA ANSOLA - BARCELONA

La construcció d’una república catalana, si així ho decideixen els ciutadans l’1 d’octubre, inclou fins a quatre cites amb les urnes en un període relativament curt, poc més d’un any, aproximadament.

De moment, sobre el paper, i en espera del que pugui acabar d’executar el govern espanyol per impedir les urnes, la primera cita serà d’aquí a trenta-tres dies amb la celebració del referèndum d’autodeterminació. Aquesta primera votació donarà lloc, en cas que guanyi el sí, a l’inici d’un procés constituent que tindria una durada d’un any, aproximadament. Les actuacions durant aquest període queden recollides en el títol setè de la llei.

Així, i durant els primers sis mesos després de l’1-O, s’iniciaran els treballs per bastir la nova Constitució de la república, les bases del nou país, que es definiran a partir d’un procés participatiu de la ciutadania. Les propostes quedaran recollides en un fòrum social format per representants de la societat civil i partits polítics que seran assessorats per experts acadèmics nacionals i internacionals. Després d’aquest treball, que haurà de determinar els primers eixos del nou país, se celebraran unes eleccions constituents. Segons els terminis que fixa la llei de transitorietat jurídica, aquesta segona cita amb les urnes es convocarà l’abril de l’any que ve.

D’aquestes eleccions en sorgirà un nou Parlament, una assemblea constituent que com a principal tasca tindrà la redacció del text de la nova Constitució en un nou període que abraça sis mesos més. Durant aquest període serà l’assemblea la que escollirà el president i, després d’aprovar el text a la cambra catalana, el portarà a ratificar per la ciutadania en un nou referèndum, que serà la tercera cita amb les urnes, cap a l’octubre del 2018. Si la carta magna obté el vistiplau majoritari de la ciutadania, s’acabarà el procés constituent, es dissoldrà l’assemblea i es tornaran a convocar eleccions, la quarta i última cita electoral, per escollir ja els diputats de la república. A finals de l’any que ve, el nou país començarà a caminar.

LA DATA

10.2017
Inici
del procés constituent després de l’1-O, sempre que guanyi el sí. Es preveu que duri un any, aproximadament.