POLÍTICA
BARCELONA - 29 agost 2017 2.00 h

JxSí, CSQP i la CUP signen “la guerra bruta” de l’Estat

 Els grups aproven avui les conclusions de la comissió de l’operació Catalunya

 Demanaran que es traslladin a la fiscalia

REDACCIÓ - BARCELONA

Els grups parlamentaris de JxSí, CSQP i la CUP conclouen que la denominada operació Catalunya va suposar una “guerra bruta” organitzada des del Ministeri de l’Interior i amb la col·laboració de diversos organismes de l’Estat espanyol per perseguir deliberadament polítics independentistes amb l’objectiu de desprestigiar-los i modificar el comportament electoral dels ciutadans.

Els tres grups demanen que s’investigui més a fons aquest “GAL” mediàtic, policial i judicial i es reclamin responsabilitats polítiques al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i altres alts càrrecs.

La comissió d’investigació del Parlament es va donar ahir per tancada i avui aprovaran el dictamen perquè es traslladi al ple de la cambra. C’s, el PSC i el PP no han presentat conclusions perquè van abandonar la comissió abans d’acabar.

A banda de les conclusions, els tres grups es queixen de la incompareixença de la majoria de persones citades, tant del govern espanyol, com de policies o periodistes, i demanen a la mesa del Parlament que porti el cas a la fiscalia per un delicte de desobediència. En els seus escrits, d’una quinzena de pàgines, els tres grups consideren que les investigacions policials “prospectives” contra polítics independentistes van començar amb el dinar a La Camarga el juliol del 2010 i es van confirmar amb la publicació, el juny del 2016, de dues converses mantingudes l’octubre del 2014 entre el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i que disposaven de la connivència de Rajoy, Sáenz de Santamaría i del cap de gabinet de Rajoy, Jorge Moragas.

LA XIFRA

11
persones
(govern espanyol, policies i periodistes) s’han negat a declarar, i la mesa les podria portar a la fiscalia.