POLÍTICA
MADRID - 29 agost 2017 2.00 h

Rajoy i Sánchez faran front comú perquè la llei no pugui entrar en vigor

 La Moncloa assegura que la futura norma “no s’aplicarà” com tampoc no se celebrarà l’1-O

 Podem considera que aquest “no és el camí” per a Catalunya

MONTSE OLIVA - MADRID

Mariano Rajoy i Pedro Sánchez van respondre a la presentació de la llei de transitorietat jurídica anunciant que faran front comú per evitar que es pugui aplicar. El president espanyol i el líder del PSOE es van posar en contacte de manera immediata per analitzar la futura norma i avaluar els possibles escenaris, si bé des de la direcció socialista no es va voler avançar què farà l’Estat per aturar-la, més enllà de garantir el suport incondicional del partit d’oposició a l’estratègia que s’impulsi a partir d’ara des de La Moncloa. “S’instrumentalitzarà una resposta conjunta”, admetia el portaveu de Ferraz, Óscar Puente.

Així, malgrat que el PSOE intenti separar el plànol del procés de la resposta política que consideren que hauria de donar l’Estat a Catalunya –el portaveu va garantir que dilluns vinent la direcció de Sánchez aprovarà el seu paquet de mesures–, ahir van voler deixar palès que, pel que fa als successius moviments del Parlament per avançar cap a la independència, el PSOE estarà al costat del govern del PP. I no només en la llei de transitorietat, sinó en el conjunt de decisions que prengui el Parlament i l’equip de Puigdemont. Puente, en tot cas, seguia sense voler aventurar que l’1-O la ciutadania no acabi votant, i per això insistia a proclamar que passi el que passi aquella jornada en cap cas tindrà cap mena de legitimitat i, per tant, no se’n pot derivar cap conseqüència.

Desqualificació

En canvi, des de l’executiu espanyol es mantenien ahir en la negativa rotunda a permetre la celebració de l’1-O –donant per fet, un cop més, que el referèndum no es farà– i hi afegien que la llei de transitorietat en cap cas tampoc “no s’aplicarà”. “Poden anunciar-la tantes vegades com vulguin, però mai no entrarà en vigor”, sentenciaven. Fonts de La Moncloa van desqualificar amb contundència la norma catalana i van garantir que, quan arribi al Parlament, hi recorreran en contra al Tribunal Constitucional de manera immediata, com s’ha fet amb anteriors normes i declaracions catalanes, van recordar. Així doncs, i si no canvien de parer en les pròximes hores, de moment no acudiran al TC perquè consideren que l’acte d’ahir és només una “escenificació” dels grups independentistes. En aquest punt, l’executiu de Rajoy reiterava la seva percepció que el de Carles Puigdemont és un govern “extremament feble” perquè està condicionat a totes hores per la CUP. “La Generalitat s’ha rendit davant dels plantejaments d’un partit minoritari, radical i antisistema”, reblaven les mateixes fonts. Per tot plegat consideraven que al govern català “no queda ni un bri de sensatesa o responsabilitat institucional”, ja que el seu únic objectiu és “provocar i crispar”, concloïen.

Per la seva banda, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría també va parlar amb la direcció de Ciutadans per coordinar-se amb vista a l’aprovació de la llei. I si bé no volen aparèixer com a alineats amb l’executiu espanyol, també des de Podem es va denunciar la inoperabilitat de la norma, atès que consideren que l’1-O no s’haurà celebrat un referèndum. El dirigent Rafael Mayoral assenyalava que, si bé es produirà “una mobilització social legítima”, l’endemà no es podrà posar en marxa la llei perquè la consulta en cap cas es podrà considerar vinculant. “Aquest no és el camí per a Catalunya”, va reblar.

LA FRASE

En la mesura que es pugui donarem una resposta conjunta al desafiament català
Óscar Puente
PORTAVEU DEL PSOE