POLÍTICA
Barcelona - 29 setembre 2015 2.00 h

Rabell veu inviable engegar la independència

 El cap de llista de Sí que es Pot admet ara el plebiscit però diu que s'ha perdut i que ells no ajudaran a fer president Mas

DAVID BRUGUÉ

Malgrat que durant tota la campanya Catalunya Sí que es Pot ha negat el caràcter plebiscitari de les eleccions, ahir, el líder de la formació, Lluís Rabell, assegurava que els independentistes han perdut el plebiscit. “No han arribat al 50% dels vots”, va retreure Rabell, que les setmanes prèvies insistia que el suport a la independència s'hauria de comptar amb vots si hi hagués la consulta, però que aquestes eren unes eleccions on no només es decidia sobre aquest tema i que, per tant, el que comptaven eren els escons.

Però les eleccions ja han passat i ara comença la política institucional. Amb les seves conseqüències: segons Rabell, els comicis han servit per trencar la majoria àmplia de la societat catalana partidària del dret a decidir i perquè el seu discurs s'hagi perdut enmig dels partidaris del sí i del no. Tot plegat per tornar a fer president Artur Mas. Una possibilitat que, segons Rabell, ha suposat una fugida endavant que pot situar Catalunya “en un escenari arriscat de fractura social i política del país”. Per què aquesta afirmació? Perquè, al parer de Rabell, la independència no pot tirar endavant perquè no té prou suport i l'altra meitat del país no comparteix aquest camí.

L'escenari que dibuixa Rabell és el d'un president i una cap de l'oposició que fan bandera de la qüestió identitària oposada però que comparteixen pilars ideològics de dretes. Va tornar a reiterar que, en cap cas, els seus vots faran president Mas. “Que cadascú carregui el seu mort”, va concloure. I va avançar que ningú s'ha posat en contacte amb ells per parlar de res.

En aquest context, Rabell considera que el projecte que representa tindrà la funció de sargir el país i de recompondre la majoria a favor del dret a decidir, que és el que pot suposar la marxa “del carrer sense sortida”. Catalunya Sí que es Pot ha obtingut onze diputats, dos menys que ICV anant sola el 2012. Tot i això, ha guanyat 6.789 vots respecte als comicis anteriors. El cap de llista va tornar a reconèixer ahir que els resultats han quedat per sota les seves expectatives però que això no treu que faran una oposició d'esquerres fidel als seus plantejaments. Va tornar a parlar de la dificultat per donar a conèixer la nova marca, que ell era un candidat desconegut i l'elaboració d'una proposta a corre-cuita perquè els terminis han estat curts i amb l'estiu pel mig. No va esmentar, però, l'actitud tèbia amb relació al sobiranisme, tot i que va reconèixer no haver tingut “prou múscul” per trencar amb el debat monotemàtic del sí i del no.

Encara que la proposta de coalició entre ICV, EUiA, Equo i Podem hagi fracassat a Catalunya, es tornaran a presentar de cara a les generals del desembre. “Aquest no era un projecte episòdic sinó un d'ambiciós a mitjà i llarg termini”, va concloure Rabell, que va recordar que l'acord estableix que es farà grup parlamentari propi a Madrid.

LES FRASES DE LLUÍS RABELL

Qui ha guanyat
les eleccions té la responsabilitat de formar govern; que s'espavilin, ja s'ho faran. Que cadascú carregui el seu mort
Han guanyat les eleccions, però no el plebiscit, i han trencat la majoria àmplia
de la societat en favor del dret a decidir,
que era del 80%
El que ha fet
Mas és una fugida endavant. Tot plegat situa el país en un escenari arriscat i perillós de fractura política i social