POLÍTICA
Londres - 29 setembre 2015 2.00 h

Sturgeon demana per a Catalunya el dret d'autodeterminació

 El govern escocès s'ofereix com a “mediador” entre Madrid i Barcelona per resoldre el conflicte com es va fer al Regne Unit

QUIM ARANDA

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va demanar ahir per al poble de Catalunya el mateix dret a un referèndum, legal i vinculant, que van poder exercir l'any passat els escocesos. Les declaracions, fetes a Scotland TV, són excepcionals i trenquen l'habitual distància amb què els dirigents del Partit Nacional Escocès (SNP) aborden el conflicte polític entre Madrid i Barcelona.

A més, la màxima consellera política i secretària del govern escocès, Fiona Hyslop, va anar molt més enllà en oferir l'experiència adquirida durant la negociació entre Londres i Edimburg per fer el plebiscit del 18 de setembre del 2014 per “fer de mediador i assistir els governs català i espanyol” per resoldre l'atzucac polític. “El marc constitucional a Escòcia i el Regne Unit és clarament diferent del que regeix per a Espanya i Catalunya, però, si hi fóssim convidats, estaríem disposats a compartir les nostres experiències amb Espanya i Catalunya.”

La subtil insinuació d'intervenció és la més agosarada tàctica diplomàtica mai desplegada per l'SNP des que governa Escòcia i podria ser mal païda per Downing Street. Sturgeon va insistir que “el futur de Catalunya l'ha de decidir el poble de Catalunya”. Amb tot, i com feia després Hyslop, va admetre: “Som dos països diferents, amb diferents circumstàncies, diferents situacions i diferents experiències.” Però, de la mateixa manera que “el futur constitucional d'Escòcia és una qüestió del poble escocès, el que passa entre Catalunya i Espanya, i la relació entre tots dos, és una qüestió del poble de Catalunya”.

Sturgeon va expressar clarament com s'ha de resoldre el conflicte: “La meva opinió és que tant el govern britànic com l'escocès vam aconseguir molt crèdit, ja que el nostre referèndum va constituir un exercici consensuat i democràtic de l'autodeterminació. Escòcia ha donat al món un exemple de com prendre aquestes grans decisions de la manera més correcta.”

Les paraules de Sturgeon i Hyslop –dues setmanes després que David Cameron es manifestés a Madrid en favor de la unitat d'Espanya– tenen encara més rellevància no només per l'excepcionalitat, sinó perquè l'SNP va perdre el referèndum i va acceptar els resultats.

LA FRASE

El futur de Catalunya l'ha de decidir el poble
de Catalunya
Nicola Sturgeon
PRIMERA MINISTRA D'ESCÒCIA