POLÍTICA
BARCELONA - 29 setembre 2016 0.00 h

ANC i Òmnium celebren l'aposta clara per la consulta

 Sànchez saluda que la impulsi el Parlament si l'Estat s'hi nega

 Cuixart recorda que la majoria vol el referèndum

XAVIER MIRÓ - BARCELONA

Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van celebrar l'aposta inequívoca del president Puigdemont perquè els catalans puguin participar en un referèndum d'autodeterminació a finals de l'any vinent. Si pot ser, amb l'acord de l'Estat espanyol. Però, si no és possible, amb la cobertura d'una llei del Parlament de Catalunya com ja es va intentar el 9-N, tot i que finalment el president Mas va optar per un procés participatiu perquè el TC havia declarat inconstitucional la llei de consultes.

De fet, després de dubtes i un debat públic al si de l'independentisme des que l'ANC va llançar la seva proposta abans de l'estiu, Puigdemont ha fet seu el plantejament de l'entitat presidida per Jordi Sànchez, que va recollir el suport inicial de la CUP i, recentment, també explícitament el d'ERC. Per això Sánchez celebrava ahir el discurs “rotund i transparent” de Puigdemont, que no dóna peu a ambigüitats sobre si s'apostaria finalment per un referèndum en cas que l'Estat espanyol no l'acceptés.

“Ha posat totes les cartes sobre la taula”, saludava Sànchez abans de recordar que “la millor expressió és que hi ha d'haver referèndum o referèndum”. El president de l'ANC va tornar a recordar que l'entitat també preferiria que hi hagués una proposta espanyola de consulta però que, si no és possible, ha quedat clar que el president Puigdemont no renunciarà a fer-la.

“Si l'Estat continua preferint seure a la taula amb els que tenen les armes que amb els que volen posar les urnes, la determinació ha de ser fer un referèndum sota la legislació del Parlament”, reblava Sànchez. El president de l'entitat sobiranista també va voler destacar la crida de Puigdemont a la confiança entre els grups parlamentaris independentistes en una interpel·lació directa a la CUP però també per esvair els dubtes entre part de l'independentisme: “Ens ha convidat, a tota la ciutadania i classe política, a confiar en nosaltres mateixos. La confiança ens ha portat fins aquí.”

Per la seva banda, Cuixart va destacar el suport majoritari que té entre els catalans la proposta d'un referèndum per desbloquejar el futur polític del país. Així, va recordar que la garantia que surti bé és generant “grans consensos de país” i, per aquest camí, considera Cuixart que el president de la Generalitat es va dirigir a la majoria sobiranista que hi ha al país –més enllà dels independentistes–, “que sempre ha defensat el dret d'autodeterminació de Catalunya”.

LES FRASES

Ha convidat ciutadans i polítics a confiar en nosaltres mateixos. La confiança ens ha portat aquí
Jordi Sànchez
PRESIDENT DE L'ANC
Ha interpel·lat la majoria sobiranista que sempre ha defensat el dret d'autodeterminació
Jordi Cuixart
PRESIDENT D'ÒMNIUM CULTURAL