Aragó nega a la Generalitat el permís per fer una enquesta sobre l'ús del català

29/10/14 02:00 SARAGOSSA - REDACCIÓ

La direcció general de Política Educativa del govern d'Aragó va rebutjar ahir participar en una enquesta que la Generalitat va proposar efectuar sobre usos lingüístics de Catalunya en més de mig centenar de localitats de la Franja. A més, ha demanat a la Generalitat que “no intervingui ni interfereixi” en els municipis aragonesos, segons van informar ahir a Efe fonts del govern aragonès.

La petició de realitzar aquesta enquesta la va formular la Generalitat fa uns dies a través d'una carta escrita en català, i que va haver de traduir al castellà a petició de l'executiu d'Aragó, segons les mateixes fonts.

En l'escrit, la Generalitat explicava que, a través de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), està fent una estadística “per conèixer l'evolució dels usos lingüístics a Catalunya”, en què demanava incloure una cinquantena de poblacions de les comarques del Matarranya, el Baix Matarranya, el Baix Cinca i la Ribagorça. A més, demanava al govern aragonès que designés un representant per formar part de l'equip tècnic del seguiment d'una enquesta que, segons la carta, podia ser d'utilitat per a les dues parts. L'executiu d'Aragó va respondre ahir per carta que declina la proposta en considerar que no és d'interès per a la regió. Partits i entitats com ara Ciutadans (C's) Aragó, Compromís amb Aragó (CCA) i la Plataforma Aragonesa No Hablamos Catalán (PANHC) van expressar ahir mateix el seu “més absolut” suport a la decisió adoptada pel govern d'Aragó davant el que consideren la “penúltima” ingerència de la Generalitat en assumptes de la comunitat. En una nota conjunta, els col·lectius asseguren que a la zona oriental d'Aragó “es parla aragonès i castellà i només parlen català aquells a qui la Generalitat paga per aquests efectes”. A més, van denunciar que l'Idescat tingui en el seu catàleg bibliotecari més de 15 llibres referits directament als “Països Catalans”.

Darrera actualització ( Dimecres, 29 d'octubre del 2014 02:00 )