Desconcert el dia 1

 Author Img DIRECTORA ADJUNTA
29/10/2017 01:39 | Actualizado a 29/10/2017 02:51

El que havia de ser el primer dia de la república catalana es va despertar tranquil i assolellat. La bandera espanyola continuava onejant al Palau de la Generalitat, i Girona, bressol del president que havia proclamat la independència el dia anterior, es llançava als carrers a gaudir de les festes de Sant Narcís. Tret de les xarxes socials, és evident que Catalunya no forma part des d’ahir del concert d’ Estats del món. El reconeixement internacional ha estat nul. Entre els quadres polítics intermedis més confiats s’escampava l’estupor per l’escassa eficàcia de la tasca desenvolupada pel conseller Raül Romeva, el Diplocat i les ambaixades a l’exterior.

Encara amb la ressaca dels vertiginosos esdeveniments del 27 d’octubre, era possible apreciar ahir amb més claredat algunes “astúcies” de la històrica jornada. Ardits que responen a un intent tan va com desesperat de minimitzar danys. La por de les conseqüències penals impera en cada pas. La mateixa proclamació d’independència en va ser un exemple. I no només per la votació secreta amb dues abstencions per evitar acusacions judicials. La frase totèmica, “ constituïm la república catalana com a estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social”, no es va votar, sinó que forma part de l’exposició de motius de la proposta de resolució del debat parlamentari. I aquesta proposta, que sí que es va votar, insta el Govern a activar la llei de transitorietat, suspesa pel Constitucional. La independència es va proclamar perquè es van votar tots els passos a fer per aplicar-la –sí, al cap i a la fi, és més clar que l’aigua–, però la fórmula va ser enrevessada una vegada més, tenallats, com és comprensible,
pel por a l’acusació penal. De fet, per fer efectiva la república estava previst un Consell Executiu per al vespre del divendres que aprovés els decrets de desenvolupament. I no n’hi va haver per evitar més riscos. Almenys dos consellers ja estaven al límit i si ells se n’anaven, la crisi estava assegurada després de la sortida de Santi Vila.

La compareixença de Carles Puigdemont també va estar marcada ahir per l’ambigüitat. Ningú no havia previst què fer l’endemà de la declaració d’independència. Els líders del procés van arribar exhaustos a la línia de meta i, una vegada travessada, se’n van anar de cap de setmana. Però després de la destitució del Govern decretat per Mariano Rajoy era necessari un gest per a tots aquells que van assistir amb il·lusió al naixement del presumpte nou estat, així que es va improvisar la compareixença de Puigdemont. D’aquesta, és més rellevant el que eludeix que el que explica: evita gravar el missatge al Palau de la Generalitat, esquiva donar-se per destituït però tampoc no es reivindica com a president en actiu i demana “oposició democràtica” a l’article 155, una fórmula confusa que defuig una crida a la resistència.

Aspecte de la plaça Sant Jaume a la matinada d'ahir dissabteAspecte de la plaça Sant Jaume a la matinada d'ahir dissabte (EFE)

Què pot passar a partir d’ara? El sector més radical de l’independentisme continua cridant a aguantar i plantar cara a la intervenció de la Generalitat. Alguns insisteixen a reunir el Govern i convocar eleccions constituents, però vist el fiasco de divendres a la tarda és complicat que tots els consellers es prestin a aquest pla, a més de la dificultat evident d’organitzar unes eleccions sense els mitjans necessaris. Sí que és molt possible una resistència més simbòlica que real, és a dir, que els membres del Govern vagin als seus despatxos demà per obligar el Ministeri de l’Interior a ordenar-ne el desallotjament, en principi a càrrec dels Mossos. És un acte de rebel·lia vistós, tot i que el que importa de debò és si aquests consellers s’atreveixen a firmar decrets, ordres o instruccions, la qual cosa tindria efectes judicials més greus.

Mentrestant, el temps per presentar candidatures o coalicions a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre convocades per Rajoy va corrent. En el moviment independentista ja brollen les idees innovadores, com una llista electoral “civil”, és a dir, amb menys polítics i més personatges de la societat. Fins i tot podrien incloure’s els noms de Jordi Sànchez y Jordi Cuixart, ja que no han estat condemnats. Però al PDECat i a ERC queden molt poques ganes de compartir res, i menys una candidatura. En els últims dies han proliferat les acusacions de deslleialtat mútues, per dir-ho amb delicadesa. Els dos partits necessiten uns dies perquè els seus càrrecs i militants assimilin el que ha passat, però patiran estrips interns inevitables entre els qui defensin el boicot a les eleccions i els qui advoquin per presentar-s’hi, amb el que això significa de reconèixer de forma tàcita la tornada al marc constitucional. Si per al PDECat aquesta decisió és incòmoda, per a ERC ho és més. De moment, Gabriel Rufián, el diputat que va titllar de Judes Puigdemont quan aquest va voler convocar eleccions, encara no ha abandonat el seu escó al Congrés del qual, per a ell, ja hauria de ser el país veí.

El PDECat i ERC es miren de reüll per veure qui sucumbeix abans i s’empassa el gripau de les autonòmiques. Al primer, a més, s’obrirà en canal el debat sobre el candidat. Santi Vila ja ha fet el pas endavant, però un sector del partit intentarà frenar-lo. Veient el caire dels esdeveniments, els moderats van registrar fa algun temps una nova marca, Pacte Democràtic per Catalunya, per si fos necessari recorre-hi en cas de drama intern, encara que ho intentaran tot per evitar-ho. La jugada veloç de Rajoy ha agafat els partits independentistes amb el pas canviat. Hauran d’emmotllar el discurs a gran velocitat si volen presentar-se a les eleccions. I, si no ho fan, corren el risc de la irrellevància i la indigència en matèria d’ingressos. En política, l’espai que no ocupes, l’omple un altre.

Si finalment s’entrés amb certa normalitat al camí electoral, caldrà veure com evolucionen els temps judicials. La Fiscalia presentarà querelles contra dirigents polítics pel que ha passat i si hi ha detencions o es decreten presons preventives,
la interferència en la campanya pot ser decisiva. Sense comptar amb l’acreditada habilitat de l’independentisme per sorprendre amb noves astúcies una vegada
es recuperi del desconcert del dia 1.