OPINIÓ
PERIODISTA - 29 octubre 2017 2.00 h

TRIBUNA

Amb erra de...

JAUME NOLLA - PERIODISTA
“Record pels que han lluitat per les nostres llibertats dia rere dia i que no apareixen als llibres d’història. Record per tots aquells que no podran gaudir del dia joiós de la nostra llibertat

REPÚBLICA: Sistema polític que basa el seu poder en la voluntat democràtica del poble, tot fent-lo sobirà i donant legitimitat a la seva llibertat d’elecció dels que han de ser els seus governants, tot plegat a través d’un fet bàsic i natural: cada ciutadà té dret al vot. Com qualsevol altre sistema polític, es pot podrir. La gràcia d’una bona República és crear sistemes per impedir que això passi.

RAJOY: President del país del costat que actua com un gos rabiós i, tot i que des d’aquella altra reunió de cacics que s’anomena Europa manta vegades li han recomanat que no faci ús de la força per aturar la independència del nostre país, en el moment que el lector llegeixi aquest article, ningú no pot posar la mà al foc que no hagi fet ja les barrabassades a les quals ens té acostumats històricament el poble espanyol.

RANCÚNIA: Brot inveterat d’odi exaltat i espontani envers el poble català que neix especialment en alguns elements unionistes, tant si són nascuts a casa nostra com si no, i que s’endevina en declaracions que van des de trobar la proclamació de la República Catalana molt poc alegre, plena de cares serioses i/o de circumstàncies, fins a preguntar neguitosos entre ells: “Què durarà aquesta República? Quantes hores?”, dit amb cert desfici, tot esperant l’hora que fineixi, mentre van fent córrer rumors sobre si el president de la Generalitat ha fugit cap a Romania.

RECLÚS: Persona que ha estat privada de llibertat per dos motius: per haver fet una malifeta o bé, com acostuma a ser habitual en les dictadures, sobretot les espanyoles, per pensar de manera diferent de com demana el govern presumptament democràtic que mana a Madrid, altrament coneguda com a capital de la infàmia.

REI: Segons la tradició catòlica, n’hi ha tres i són mags i astròlegs. Van arribar a Betlem provinents d’un llunyà orient ara fa prop de 2.000 anys i van reconèixer el fill d’una noia de Natzaret com un veritable Rei inspirador de la humanitat. Cada any tornen a dur il·lusió als infants de les nostres contrades. Com a astròlegs haurien vist que la República Catalana ha nascut sota el signe d’Escorpió (el propi del país) amb un ascendent a Aquari, l’inspirador de les idees noves i dels nous pensaments, més una conjunció entre el Sol i Júpiter que li atorga el poder real en tota la seva magnificència. D’altra banda, no es coneix cap altre rei amb les mateixes bones característiques d’aquests quatre.

RATES: Com les que han aparegut als vaixells de la Policía Nacional (espanyola), víctimes (ells, no les rates) d’uns polítics i uns poders fàctics que es donarien al dimoni abans de perdre una part de la menjadora. Solen aparèixer en forma de: 1, periodista servil als diners vinguts de fosques clavegueres (majoritàriament robats); 2, professors carregats de lleis sempre favorables a aquell que no és independentista: i 3, manifestant, intern o extern, sovint guarnit de creus gammades i proveït de bats de beisbol colpejant persones innocents que ells anomenen “catalufos” o trencant vidres de portes de mitjans de comunicació que no els fan patxoca.

RATOTA: Espècie que està per damunt de la Rata abans esmentada i que apareix de tant en tant, sobretot cada cop que veuen que algú les escoltarà i els deixarà xerrar en algun mitjà de comunicació. Amb el temps, després d’haver ordit tota mena de disbarats (fer-se amb l’enemic, destruir un partit històric, treure la seu social de la seva empresa o reclamar diàleg només a la part que vol dialogar), fan veure que són bellíssimes persones i que creuen en la llei i la democràcia.

RECORD: Impressió viscuda que cal mantenir sempre ben viva en la memòria. Record per aquells que es van jugar la vida el dia 1 d’octubre i tantes altres dates que al llarg de la nostra història ens han fet forts davant els assassins i els malvats. Record pels que han lluitat per les nostres llibertats dia rere dia i que no apareixen als llibres d’història. Record per tots aquells que no podran gaudir del dia joiós de la nostra llibertat.

RATAFIA (també dita ratassia): Beuratge popular de Catalunya que en els darrers anys ha retornat amb força, naixent tota mena de varietats i marques que l’han impulsat a rang gairebé de beguda nacional. Certament, aquest país també dona grans vins i grans caves (amb empreses que li són fidels). Tanmateix, sempre hi ha la persona a qui no li agrada cap d’aquestes begudes i més s’estimen un altre alcohol provinent d’altres latituds o un senzill suc de taronges del Montsià o dels nostres germans valencians. Que no pateixi, que, en una República on impera la llibertat, tots els gustos hi tenen cabuda.