Mas insisteix: “Anem-hi junts i fem pinya”

El president subratlla que si tots els programes electorals diuen el mateix és absurd anar per separat

Reclama un esforç

Hores abans, però, havia obert la porta a llistes diferents i havia acostat posicions amb ERC

29/11/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
Mas descarta
que les eleccions coincideixin amb les municipals

La política és tan volàtil que tot pot canviar en qüestió d'hores. Ahir al matí el president de la Generalitat, Artur Mas, va obrir la porta a la possibilitat de teixir llistes separades sempre que tinguin un programa calcat sobre la independència, però a la tarda va tornar a la casella de sortida i va insistir en la necessitat d'una candidatura unitària. “Si tots els programes diuen el mateix, anem-hi junts i fem pinya”, va subratllar. Mentrestant, ERC, que al matí havia rebut les afirmacions de Mas amb satisfacció, es manté a l'expectativa. El panorama, per tant, continua sense aclarir-se i no ho farà fins la setmana vinent quan Oriol Junqueras pronunciï la seva conferència i just després comencin les negociacions entre el líder d'ERC i Mas.

En una entrevista al matí a Catalunya Ràdio, el cap de l'executiu català va reiterar que la millor fórmula per afrontar les eleccions és una gran llista unitària amb membres de CIU, ERC, societat civil i altres formacions que s'hi vulguin adherir. Però Mas va obrir una escletxa a l'entesa amb ERC, que defensa que les llistes separades sumen molt més. El líder de CiU es va mostrar obert a parlar-ne, però amb la condició que aquestes candidatures tinguessin un programa curt i idèntic basat en l'eix nacional. Segons la seva opinió, no tindria sentit que hi hagués un punt igual i quaranta-nou de diferents perquè la comunitat internacional no interpretaria els resultats dels comicis com un referèndum sobre la independència. “Des de fora no sabrien què hem votat. Els hi hem de donar mastegat”, va recalcar.

Pel que fa a la resta del seu full de ruta, Mas va ressaltar que després de la cita electoral hi hauria un govern “multicolor” que durant divuit mesos es dedicaria a crear estructures d'estat i preparar el terreny de la independència. Alguns sectors han criticat aquesta tessitura, perquè acusen Mas de només centrar-se en la independència i abandonar altres vessants. “Ara ho volem resoldre tot de cop? Ens estavellaríem”, va reblar.

En referència al calendari electoral, va parlar de dues opcions: celebrar els comicis el març del 2015 o després de les municipals, que estan previstes al maig, encara que tampoc no abandona la idea d'esgotar la legislatura si no es pot complir el seu pla.

A la tarda, però, Mas va acabar matisant les seves paraules –fonts del govern remarquen que al matí s'havien malinterpretat–. En unes jornades de Salut a Sitges, va tornar a reivindicar la transcendència d'una candidatura unitària i va assegurar que seria “absurd” anar tots els partits sobiranistes per separats si comparteixen el mateix programa. “Ara hem de prendre la decisió més important des de fa segles i per això ens cal anar-hi junts, que en el camp polític és amb una llista i un programa i amb un resultat clar”, va emfatitzar Mas, que també va fer una crida a les organitzacions a fer un esforç i compartir tot aquest camí plegats.

Mentrestant, Oriol Junqueras continua recollint opinions entre els membres del seu partit per preparar la conferència de la setmana vinent. Ahir a la nit les assemblees territorials es van reunir per debatre els fulls de ruta de Mas i Junqueras i avui hi haurà el consell nacional en què s'adoptarà una posició comuna. Junqueras, però, no parlarà i es reservarà per dimarts.

La Constitució, a punt

Tant CiU com ERC aposten per la redacció d'una Constitució Catalana i precisament el jutge Santiago Vidal va anunciar que el projecte que ell i altres juristes estan preparant es presentarà el 7 de gener de l'any que ve.

Aforament ple per veure el president d'ERC

Els responsables d'ERC que preparen la logística de la conferència que dimarts pronunciarà Oriol Junqueras han hagut de tancar les inscripcions perquè l'aforament és ple. La xerrada es farà al Palau de Congressos en una sala amb capacitat per a 2.100 persones, tot i que en principi s'havia previst un espai més reduït. Però la demanda ha fet que s'hagi optat per ampliar el recinte. Una de les principals incògnites és saber si Artur Mas hi assistirà. En l'últim ple, Junqueras, que sí que va anar a la conferència del president de la Generalitat, va convidar-lo, però Mas ahir va revelar que ho tindrà complicat. El president, segons va explicar a Catalunya Ràdio, té una entrevista “important” amb un dirigent internacional que estava concertada des de fa temps i que va costar molt de lligar. Això sí, Mas va deixar clar que l'endemà, dimecres, intentarà quedar amb Junqueras per parlar-ne i buscar punts d'unió.

A la xerrada de Junqueras ja han confirmat la seva presència diversos representants polítics com per exexemple Josep Rull i Jordi Turull (CDC), Maurici Lucena (PSC) i David Companyon (ICV-EUiA). També hi seran Muriel Casals, Carme Forcadell, Josep Maria Vila d'Abadal, Joan Rigol i dirigents
sindicals i empresarials.

Darrera actualització ( Dissabte, 29 de novembre del 2014 02:00 )
Comments