• La Vanguardia (Català)
  • JOSEP GISBERT Barcelona

Arrenca al Parlament la comissió que fixarà com es farà la consulta


El PSC se suma aquesta vegada a la majoria de 107 diputats pel dret a decidir

La comissió d’estudi del Parlament sobre el dret a decidir està en marxa des d’ahir, amb tots els partits menys el PP i C’s, és a dir, aquesta vegada també amb el PSC. O sigui, 107 diputats pel dret a decidir i 28 en contra. La comissió la presideix Núria de Gispert, la presidenta de la Cambra, per posar en relleu que es tracta d’una comissió excepcional amb una comesa històrica i un desafiament democràtic que no té precedents. PP i C’s van qüestionar la idoneïtat que un càrrec institucional es posés al capdavant d’una actuació política al seu parer partidista. Tanmateix, la resta de grups –CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP– van acabar fent pinya amb la presidenta del Parlament, que, una vegada designada, va prometre diàleg, moderació i neutralitat en la nova funció.

DAVID AIROBEls integrants de la comissió d’estudi del Parlament sobre el dret a decidir, ahir durant la sessió de constitució

A diferència de l’absència de fa una setmana en la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, el PSC sí que forma part de la comissió del Parlament. “Catalunya és un país i té dret a decidir el seu futur, i el PSC, per un principi de radicalitat democràtica, vol que el poble decideixi”, va argumentar el portaveu socialista Maurici Lucena, perquè, “encara que no volem la independència, ha arribat el moment d’aclarir les coses”. D’acord amb aquest criteri, el portaveu del PSC a la Cambra catalana va comprometre la feina seriosa i rigorosa del seu partit en la comissió, però deixant clar que Catalunya només pot inspirar-se en els models del Quebec i Escòcia, “que vol dir una consulta legal i acordada, perquè només així el resultat té la garantia de ser acceptat per totes les bandes”.

L’objectiu de la comissió sobre el dret a decidir és estudiar els possibles escenaris sobre la celebració de la consulta i començar a treballar aquest mateix mes per fixar el calendari i les compareixences, que quedaran per al setembre. Gispert va assenyalar, en aquest sentit, que la comissió havia de fer “passos ferms ben dirigits perquè el procés acabi bé” a fi que “el poble català pugui expressar-se lliurement, sense amenaces, servituds ni limitacions i sense prejutjar ni predeterminar cap resultat”. I va encoratjar els diputats que la formen a mostrar “amplitud de mires per no malbaratar les il·lusions dels ciutadans”.

PP i C’s han encunyat el concepte del “dret a dividir” per replicar a la iniciativa de la consulta sobiranista, i ahir van anar a totes acusant la resta de partits de “fer trampes” per situar la presidenta del Parlament de Catalunya al capdavant de la comissió. Un argument que paradoxalment va compartir el PSC, que en la votació en el ple sobre si Gispert havia de presidir la comissió es va abstenir, tot i que després, en la sessió constitutiva, la va avalar, amb l’assentiment de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, i fins i tot Lucena es va declarar “encantat” que la presideixi. “Una comissió extraordinària requereix una presidència extraordinària”, va justificar Joan Herrera, líder d’ICV.

La presidenta del Parlament, malgrat tot això, va deixar la porta oberta perquè PP i C’s s’integrin a la comissió. I el portaveu de CiU, Jordi Turull, va arribar a proposar compareixences de persones contràries al dret a decidir, en vista que “els que els haurien de representar fan abandó de les seves funcions”