POLÍTICA
BARCELONA - 30 gener 2016 2.00 h

“Hem de debatre el finançament dels partits en el procés constituent”

 “Ho visualitzem com un procés en moviment; volem que sigui una crida i que s'hi pugui incorporar molta gent”

 “Si hi ha alguna persona que algun dia s'ha posat el nom de Convergència a la boca per cometre alguna irregularitat, ens hi querellarem”

ODEI A.-ETXEARTE - BARCELONA

Artur Mas va situar Democràcia i Llibertat com la llavor d'un nou partit per a CDC abans de les eleccions espanyoles. Però alguns dirigents han reivindicat la vella marca en un debat intern en ebullició, ara fortament condicionat per la sortida de Mas de la presidència de la Generalitat. Després del pas al costat del fins ara coordinador general, Josep Rull, per dedicar-se al govern, Francesc Sànchez entoma la direcció executiva del procés congressual amb el lideratge d'un Mas decidit a abocar-se a la refundació de CDC, al costat de Lluís Corominas i Francesc Homs. Abans del congrés del juny, el partit es traslladarà del carrer Còrsega a la nova seu del carrer Provença, el símbol de la nova etapa en què el partit aspira a esdevenir un catch-all party del catalanisme independentista.

Ens agradaria que CDC s'assemblés al que representen els càrrecs electes del territori
Aquí no ha vingut ningú a fer-se ric, la gent ve a servir una causa política
Inicialment es decantaven per canviar les sigles, ara sembla que les reivindiquen. Per què aquest canvi d'opinió?
L'important per nosaltres no és parlar tant del nom com del que volem representar. El que pretenem és ser un partit central en la política catalana, com ho ha estat CDC al llarg d'aquests últims 30 anys, però adaptat a la realitat del segle XXI, i amb algunes decisions que el partit ja ha pres, com ara que vol la independència. Volem representar una majoria central d'aquest país: tota aquella gent que va des de la socialdemocràcia fins a la democràcia cristiana, passant pels liberals. La nostra voluntat és construir aquest espai polític de futur.
Però el nom també és representatiu. Es pot pensar que la marca CDC està desgastada amb el cas Pujol o el 3%, i que representa l'autonomisme pel paper que ha exercit durant dècades.
Si ho plantegem com un debat de noms o de persones, ens equivocarem. L'important en una formació política és l'abast dels objectius que vol assolir. Volem la independència d'una manera determinada.
La moderada?
Tenim una frase, que algun dels nostres dirigents porten al frontispici, que diu: “Fer-ho bé per fer-ho possible.” Som la gent que vol culminar aquest procés, ser un actor, però no l'únic, i representar la gent que no ha arribat a la independència des del minut u. Som un partit que ha evolucionat, que ha intentat transformar la realitat de l'Estat espanyol perquè fos l'estat dels catalans, però tenim la percepció que fa temps que ha deixat de ser-ho. No volem la independència per se. És la millor eina perquè la nostra gent visqui millor.
Com encaixa l'herència del pujolisme en la refundació?
Hem estat una de les eines fonamentals de la construcció de la Catalunya autònoma i de la recuperació dels drets del país. Venim d'on venim i hem construït moltes coses en aquest país, moltes de bones. Tot això és un actiu de CDC a què no renunciem. Pel que fa als afers privats del president i la seva família, la justícia ho dirimirà. Ho veiem amb dolor, perquè el president Pujol ha estat i és una persona estimada, però hem de deixar que la justícia treballi.
Com i quan s'articularà el debat intern a CDC?
Volem obrir les portes de CDC. Ens interessa que la nostra militància, els simpatitzants, la gent que ens ha ajudat a construir el projecte, la que s'hi ha sentit representada, pugui debatre amb nosaltres. Posarem les eines des de la direcció del partit. Estem treballant de quina manera es farà.
Obriran el procés a la ciutadania, per tant?
Efectivament. Un partit que no sigui porós el segle XXI no té futur en cap cas. Hem de construir les eines necessàries perquè, en primer lloc, la nostra militància pugui participar en el debat, i que també hi hagi espai per a aquella gent amb voluntat de sumar.
Aquesta discussió arribarà feta al congrés del juny, en què participaran delegats?
Tot això ho hem d'entendre com un procés congressual, no com un moment puntual en el temps. Ho visualitzem com un procés en moviment. Ens equivocarem si ho fem d'una manera tancada i barrada com històricament ho han fet els partits. Volem que sigui una crida important de la qual sorgeixi un moviment, i que s'hi pugui incorporar molta gent.
Mas està liderant els contactes amb els consells de federació o les sectorials?
El que s'està fent en els consells de federació és explicar què ha passat: tot el procés d'investidura del president Carles Puigdemont, la reestructuració que s'ha determinat dins de CDC, i escoltar la gent. De debats precongressuals encara no n'hem tingut. Els partits tenim el nostre tempo i el que ha passat ha estat sorprenent per a molts. La recepció de la gent és positiva. Després de l'atzucac dels primers dies, i del sentiment agredolç de què parlava el president Puigdemont, s'ha passat a la voluntat de construir la realitat del partit i ajudar que el govern tiri endavant. El president Mas lidera el partit des de fa anys, però, ara que no té les responsabilitats de govern, ho farà des del punt de vista ideològic, de pensament, des de la seva pròpia figura, amb una rellevància social molt important. D'aquí a pocs dies acabarem de valorar la manera com ho farà.
CDC avança cap a un model que separi l'estructura del partit de la del govern, com ara el PNB?
Estem oberts a escoltar totes les propostes que se'ns facin des de la militància. El País Basc té una realitat social que és diferent de la catalana. Hem d'adaptar el nostre partit a les exigències socials que té Catalunya. No tenim cap prejudici ni idea preconcebuda de com ha de ser. Hem de fer que aquest partit salvaguardi tot el que té de bo, com ara el desplegament territorial, i hem de corregir aquelles coses que fan que la gent se n'allunyi. Ha de ser un partit més flexible, amb més capacitat de captar talent, de sincronitzar-se amb la societat.
Això vol dir triar el nou secretari general amb primàries?
Hem d'utilitzar totes les eines modernes, que la gent vegi que som al més transparents possible, un partit dinàmic. Però no tenim definit cap model. Tampoc seria just fer entendre que CDC no ha estat un partit que ha escollit els seus càrrecs de manera democràtica, i amb la participació d'un nombre de delegats en els congressos que ha estat superior al de la majoria de primàries que han fet altres partits. Com que tenim l'avantatge d'haver vist altres processos de primàries, n'aprofitarem el millor i rebutjarem aquelles pràctiques que alguna gent ha posat com a exemple i que és millor que no recordem.
Jordi Turull i Germà Gordó han presentat les seves candidatures a la secretaria general?
No hi ha un procés obert. S'obrirà quan haguem determinat com volem ser i com podem fer més fort el projecte.
El cas del 3% continua obert. Des de l'1 de gener, la CatDem no accepta donacions d'empreses i es finança a través d'ajudes públiques i aportacions de la militància...
I de donacions cíviques, de gent individual que vulgui fer-ne.
Cap a quin model de finançament avancen?
Ens hem de posar d'acord, les forces polítiques i la societat civil, per decidir el millor model. En el procés constituent és una de les coses que s'han de posar sobre la taula; que tinguem una normativa catalana que permeti que els partits siguin viables, perquè són una ròtula del sistema democràtic. No és un tema que hagi de discutir només CDC. Igual que el model electoral, hem de debatre el finançament dels partits. Nosaltres hem fet sempre el que la llei marcava. Però sí que hem detectat que, amb tot el que ha passat a l'Estat espanyol i malauradament a Catalunya, hi ha gent que no veia del tot clar aquest tema. El que fem és no rebre donacions d'empreses a la nostra fundació. Crec que som el primer partit que ho fa. Els comptes de CDC han estat auditats pel Tribunal de Comptes, la Sindicatura, s'ha analitzat durant 10 anys el 3%, han mirat la nostra fundació, hem donat tota la documentació... M'agradaria veure que els altres partits són igual de transparents i que algú analitza quines són les donacions d'empreses que reben.
Posa la mà al foc que CDC no ha comès cap irregularitat amb el seu finançament?
Poso la mà al foc pel funcionament ordinari d'aquest partit. Tinc clar que la gent que porta aquest tema en aquesta casa ho ha fet d'una manera absolutament escrupolosa, seguint la normativa. Si hi ha alguna persona que algun dia s'ha posat el nom de Convergència a la boca per cometre alguna irregularitat, si en tenim constància, ens hi querellarem. Com a organització, podem respondre per la gent que ordinàriament porta el finançament d'aquest partit.
I, per tant, pel tresorer Andreu Viloca, que va sortir de la presó després que el partit n'hagués pagat la fiança.
De totes totes.
L'exigència actual de la societat és més gran que la de les lleis. Admet que potser hi ha hagut pràctiques no prou ètiques?
En cap cas. No és un problema d'ètica, és un problema de confiança. Hi ha una desconfiança generalitzada respecte a la política. Com que és gran, és molt difícil de recuperar sense fer coses extraordinàries. Fem això perquè es vegi que no tenim cap més voluntat que representar políticament la gent. Aquí no ha vingut ningú a fer-se ric, la gent ve a servir una causa política. Es posa l'accent sempre en els casos puntuals que pot tenir el partit i no en l'ingent nombre de persones que hi ha al territori que serveixen el bé públic. Si hi ha algú que no ho fa, som els primers a apartar-lo.
El nom de Carles Puigdemont pot prefigurar futurs lideratges al partit, encara que ell mateix hagi dit que es dedicarà temporalment a la Generalitat? El fet que hagi estat president no condicionarà?
En cap cas. Ni els lideratges futurs ni cap altra cosa. El president Puigdemont ha estat un excel·lent alcalde de Girona i estem convençuts que serà un excel·lent president de la Generalitat. Ell ho va deixar molt clar. Es dedicarà en cos i ànima a fer que el projecte polític de JxSí i el govern tiri endavant. Som un partit una mica estrany. No pensem què farem quan hi hagi eleccions. El que tenim entre mans és tan important, ha de sortir tan bé, que l'únic que ens preocupa és que el govern funcioni com un rellotge, perquè ha d'aconseguir que aquest país sigui lliure.
Fins a quin punt el futur de CDC inclou el planter d'alcaldes que des del 2011 han guanyat pes al territori?
Són una de les joies més preuades que té aquest partit. El relleu que s'ha fet ha estat modèlic. Tenim un planter de gent immillorable i ens agradaria que CDC s'assemblés molt al que representen els càrrecs electes del territori: la proximitat, la capacitat d'entendre les necessitats de la gent.
Alguns els han acusat d'instrumentalitzar JxSí per salvar el partit. Miquel Iceta els va culpar de subhastar la presidència de la Generalitat per refundar CDC.
El senyor Iceta s'estava equivocant de persona. Devia parlar del senyor Pedro Sánchez. El que queda del PSC a Catalunya, que no és l'única fórmula política que representa la socialdemocràcia en aquest país, no ha entès que el que volem és molt gran per a Catalunya. S'han de preocupar per quin projecte volen per als catalans i sobretot el que volen fer a Espanya. Perquè l'objectiu principal del PSC a hores d'ara (i ho dic amb dolor, perquè és un partit que ha estat fonamental en la construcció de la realitat catalana) és saber si Sánchez serà president del govern espanyol o no.