POLÍTICA
BARCELONA - 30 gener 2017 2.00 h

I ARA QUÈ?

Més enllà dels comptes

 El sí de la CUP al pressupost inicia el tram final del procés en què els actes polítics es barrejaran amb causes judicials i les togues del TC, mentre les urnes esperen al cap del camí

 El judici a Mas, Ortega i Rigau i la mobilització ciutadana coincidirà amb l'inici d'una campanya a favor d'un referèndum acordat per recollir adhesions a dins i fora de l'Estat espanyol

EMMA ANSOLA - BARCELONA
El PP anunciaque farà servir “tots els recursos legals” per frenar el pressupost i aflora el TC

Amb el sí de la CUP al pressupost comença tot. Per primer cop des que el resultat de les eleccions del 27-S obligués Junts pel Sí i la CUP a entendre's, apareix un full de ruta concret, consensuat i dotat de recursos que posa les urnes al final d'un trajecte que a hores d'ara té un termini de vuit mesos amb possibilitat de ser escurçat en funció de quines siguin les respostes del govern de Mariano Rajoy en aquest camí de xoc amb l'Estat espanyol.

De moment, la primera cita del full de ruta serà dimecres, dia 1 de febrer, quan la comissió parlamentària d'Economia aprovi el dictamen de dues lleis; la del pressupost i la de mesures fiscals, gràcies al vot afirmatiu que dissabte va anunciar la CUP. Superat aquest tràmit, tant els grups parlamentaris de Ciutadans com del PP ja han anunciat que enviaran les lleis al Consell de Garanties Estatutàries, que disposa de trenta dies per avalar el text o suggerir-hi modificacions per tal que s'adapti a l'Estatut d'Autonomia. El dictamen del consell no és vinculant, però fins ara el govern hi ha introduït els canvis suggerits. Tal com ja va passar fa dos anys, no ha d'estranyar que el consell proposi canvis, ja que tal com va dir llavors el diputat i actualment secretari d'Economia, Pere Aragonès, “és normal que diguin que una estructura d'un país independent no entra en la Constitució”. El 2015, CiU i ERC van presentar un nou redactat, les lleis referents a les estructures d'estat passaven a anomenar-se “plans d'actuació” per adaptar-se al dictamen del consell i evitar que el TC les tombés. Aquest nou tràmit suposarà ajornar l'aprovació final prevista en el ple del 8 i 9 de febrer al mes de març. El 2015, aquesta aprovació es va poder celebrar el 4 de març. Però passat aquest primer escull, se n'hi presentaran d'altres, d'acord amb les declaracions que ahir mateix va fer el president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, assegurant que farien servir “tots els recursos legals que tenen a la mà” per evitar l'entrada en vigor dels pressupostos. “És evident que no ens quedarem de braços plegats quan s'aprovin uns pressupostos que preveuen una consulta per un referèndum d'autodeterminació”, va sentenciar. Tot apunta que el PP, a través del govern de Rajoy, intenti presentar recurs al pressupost al TC. En cas que els magistrats acceptin el recurs, el pressupost quedaria suspès fins a la sentència. Amb tot, cal tenir en compte que no es pot impugnar tot el pressupost i que, tal com sempre han defensat els membres de la mesa del Parlament, no es pot denunciar ningú pel fet de saltar-se un semàfor vermell abans que ho faci.

Paral·lelament, aquest mes de febrer, concretament del dia 6 al 10, també se celebrarà judici contra l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau. Per a la cita, l'ANC, Òmnium, l'AMI i l'ACM han convocat una gran mobilització popular que ahir ja tenia més de 10.000 inscrits. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, hi afegia que s'han confirmat 63 autocars. “S'estan superant les previsions més optimistes”, encara hi afegia. Tots els actors admeten que la mobilització i la implicació de la ciutadania serà un factor clau i que el procés arribarà fins on l'acompanyi la societat.

Finalment, també el dia 1 de febrer la comissió executiva del Pacte Nacional pel Referèndum presentarà el manifest en suport d'una consulta acordada amb l'objectiu de recollir adhesions de persones, entitats, alcaldies i parlaments de fora i de dins de l'Estat.

I entre els mesos de febrer i abril tot apunta que s'anunciaran noves dates judicials, entre les quals es podria saber quin dia Forcadell ha de seure davant d'un jutge. Seria en aquest instant que la CUP vol un avançament del referèndum, una proposta que ahir el PDeCAT i ERC van compartir, amb matisos... Òmnium ja ha anunciat que a l'abril comença la campanya del sí i que l'objectiu és sumar-hi totes les entitats i partits afins per iniciar la segona parada del full de ruta; llei de transitorietat jurídica, que incorpora l'aixopluc jurídic per celebrar el referèndum, la col·locació d'urnes i les lleis de desconnexió en cas que guanyi el sí.

01.02
la comissió
d'Economia es reuneix al Parlament per aprovar la llei de pressupostos i la llei de mesures fiscals. A partir de la seva publicació al DOGC, l'oposició disposa de tres dies per enviar-les al Consell de Garanties Estatutàries. Un mes després hi ha dictamen, s'incorporen canvis al text i al març s'aproven definitivament les lleis. El govern espanyol té la porta oberta del TC. El mateix dia 1 es presenta el manifest pro referèndum.
06.02
judici
a l'expresident Mas i les exconselleres Ortega i Rigau fins al dia 10 al TSJC.