SOCIETAT
BARCELONA - 30 març 2016 2.00 h

El Servei Meteorològic està preparat per a un nou estat

 El Servei Meteorològic de Catalunya compta amb les infraestructures necessàries per esdevenir l'únic referent del nou país

 Josep Rull destaca la vocació d'estat que sempre ha mostrat el SMC

ELENA MAÑAS - BARCELONA

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va garantir ahir que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) està a punt de convertir-se en un “servei d'estat”. En la taula rodona que va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona també hi va intervenir el director del servei, Oriol Puig, que va afirmar que les infraestructures de l'entitat cobreixen, “excepte petites puntualitzacions”, els requisits per servir l'eventual estat català. Per enfortir el servei, Puig va pronosticar un augment del pressupost d'entre vuit i deu milions d'euros i la creació d'una cinquantena de llocs de treball.

A l'acte convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb motiu del dia meteorològic mundial, també hi van participar Joan Arús, predictor de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet); Joan Bech, president de l'Associació Catalana de Meteorologia, i Montserrat Cornet, professora de climatologia a la Rovira i Virgili.

Oriol Puig va explicar que només “l'1% o el 2% se'ls escapa” i tenen pendents quant a les necessitats meteorològiques d'un país. Un dels aspectes que caldrà reforçar és el nombre de radars meteorològics situats als Pirineus, per exemple, per fixar una millor la previsió a la zona. També es va reconèixer que un dels sectors encara massa verds és el de la transició aeronàutica. Montserrat Cornet va apuntar la importància d'augmentar el monitoratge del clima per fer front així al canvi climàtic, en relació amb el lema l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) d'enguany: Més càlid. més sec. més humit. Afrontem el futur.

La relació entre el SMC i els organismes de l'Estat espanyol va ser un altre dels punts de debat. Els ponents van constatar la duplicitat actual i constant entre els serveis. “En aeronàutica, la majoria d'instruments estan duplicats i, fins i tot, triplicats”, va explicar Joan Arús, que va destacar que aquest conflicte provoca “incertesa” en la gent a l'hora de rebre avisos de les entitats.

Les dificultats del SMC per tenir presència en els organismes meteorològics europeus, com ara l'OMM i el Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques, generen coincidència i unanimitat. Cal ser-ne membres, però per ser-ho, cal tenir estat propi.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va ser l'encarregat de cloure l'acte. “Estem a punt de culminar una estructura d'estat molt important, el SMC”, va assegurar. I durant les seves declaracions, Rull també va voler destacar “la política d'impediments” de l'Estat espanyol envers el Servei Meteorològic Català: “És l'absurditat d'un model que vol ser centralitzador”, va afirmar. El conseller, que va reivindicar les competències plenes de la Generalitat en aquesta matèria, va explicar: “Durant molt temps crèiem que actius com el del SMC els podíem potenciar dins l'Estat espanyol. Però davant les negatives constants s'ha de buscar una drecera.” I aquest camí és que Catalunya disposi del seu propi estat.

LES FRASES

Estem a punt de culminar una estructura d'estat
molt important,
el SMC”
Josep Rull
CONSELLER DE TERRITORI

LES XIFRES

9

milions d'euros és la inversió necessària perquè el SMC pugui fer front a les necessitats d'un nou estat.
50
llocs de treball nous serien necessaris per enfortir el servei de meteorologia independent.
En aeronàutica, la majoria d'instruments estan duplicats i, fins i tot, triplicats


Joan Arús
PREDICTOR DE L'AEMET
LES CLAUS

L'enèsima mostra de deslleialtat institucional

ADRIÀ GRATACÓS

El debat celebrat ahir al Palau Robert de Barcelona, presentat com “una taula rodona d'experts” disposats a reflexionar sobre el paper del SMC en una eventual Catalunya independent, va acabar desembocant en l'enèsima mostra d'enfrontament entre les institucions catalanes i les de l'Estat. Oriol Puig, director del SMC i Joan Arús, predictor de l'Aemet (associació homòloga d'àmbit estatal) van ser els encarregats de convertir un debat de reflexió en un autèntic cara a cara. “Em preocupa la transició logística del servei en cas de desconnexió”, responia Arús a les paraules entusiastes de Puig sobre les bones infraestructures de l'agència meteorològica de la Generalitat. Però els retrets se centrarien en l'acusació mútua de duplicitat i falta de col·laboració entre els dos organismes. “Hi ha duplicitats que ens fan anar enrere, com les prediccions d'allau”, sentenciava Arús, pocs minuts abans que Puig el rebatés assegurant que és el SMC i no l'Aemet el que acaba col·laborant amb Protecció Civil. Puig també va acusar l'Estat “de vetar el Servei Meteorològic Català a informació d'organismes europeus en nombroses vegades” durant un debat en què els retrets constants van fer evident la falta de complicitat entre institucions.