POLÍTICA
BARCELONA - 30 març 2017 2.00 h

Fachin renuncia a confluir i aboca Podem a la implosió

 La candidatura d'Albiach referma la seva intenció de ser present a l'assemblea fundacional del futur partit

 Integrants de la llista de la direcció podemita a la coordinadora del nou espai demanen continuar

A. BALLBONA / E. BELLA - BARCELONA

Albano Dante Fachin va retirar ahir la seva candidatura als òrgans de direcció del nou partit d'esquerres perquè considera que les condicions signades no fa ni una setmana amb la resta d'actors de la confluència (els comuns, ICV i EUiA) no es compleixen. “A dos dies del començament de les votacions, els compromisos acordats no s'han materialitzat”, resava un comunicat de la direcció de Podem ahir a última hora.

El replegament de Fachin deixa Podem al caire del trencament, ja que la candidatura dels podemites crítics, liderada per Jéssica Albiach, no té cap intenció de retirar la seva llista.“Compartim el sentiment de perplexitat manifestat per Pablo Iglesias i Ada Colau davant el nou desafiament de Fachin”, afirmava un comunicat de Juntes Podem, la llista d'Albiach, que advertia que “continua el camí cap a l'assemblea fundacional del 8 d'abril” i feia “una crida a la responsabilitat i a l'altura de mires”.

No només això. Integrants de la llista confeccionada per Fachin per a la coordinadora nacional del nou partit han demanat tirar endavant la candidatura. Segons el reglament, les candidatures no es poden retirar si queda algun dels seus membres. El comitè electoral analitzarà la situació i decidirà què fer.

Els arguments

Fachin no vol que els seus militants s'hagin d'inscriure en un cens conjunt, argumenta que els comuns “actuen d'àrbitre i part”, marquen les condicions unilateralment i que l'assemblea “no serà oberta”. També denuncia que els comuns s'imposen “a cop de fets consumats” i que el reglament de votació dels òrgans de direcció no ha estat consensuat. Davant d'aquestes “clares mancances en la definició del procés democràtic”, el secretari general volia aprovar un altre document “per garantir un procés obert i transparent”.

Fonts dels comuns mantenien, però, que no hi ha hagut cap canvi en els acords signats la setmana passada entre les parts i remarcaven que l'únic que ha canviat és que els crítics van presentar una candidatura alternativa a la de Fachin.

Per la seva part, Iglesias es va arremangar per intentar salvar Podem Catalunya de la implosió i tornar Fachin cap a la cleda de la confluència, però no se'n va sortir. El secretari general estatal va donar a mig matí per fet que el seu partit formarà part del nou subjecte polític. Als passadissos del Congrés, Iglesias va confirmar que després de l'anunci de ruptura fet per Fachin, amb una piulada a mig matí, va mantenir converses amb ell i amb l'arquitecte del nou partit, el líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech.

Que el dirigent podemita retiri la seva llista –la de la direcció de Podem– a l'executiva del nou partit, no vol dir que membres de Podem deixin de confluir-hi, però aboca la formació morada a una situació límit. La d'Albiach no és l'única candidatura integrada majoritàriament per membres de Podem que va refermar el seu compromís a participar en l'assemblea. “És clar que hi serem!”, garantia la regidora barcelonina Laura Pérez, de l'equip de Domènech. També els senadors Célia Cánovas (Podem Confluent i En Comú) i Óscar Guardingo defensaven la confluència. “Perquè no juguin amb el meu vot, jo ja he verificat el meu DNI en un dels punts, i tu?”, va piular Guardingo. Fachin va rebutjar pactar una presència de quatre podemites a la direcció del futur partit i va acordar amb Domènech que no es podrien presentar més de 25 candidats per omplir una cúpula de 33 membres. Albiach ha confegit una llista de vuit membres que podria completar la dels comuns. Si els resultats així ho ratifiquen, una aliança entre Domènech i la diputada de Sí que es Pot deixaria fora Fachin de la direcció del nou partit.