ARTICLES
29 Juny 2015 02.00

OPINIÓ

Remoure la majoria silenciosa

PIUS PUJADAS

Contra el catalanisme, la demagògia. Ara se n'han adonat. Havien oblidat la vella fórmula, que va interpretar tan eficaçment Alejandro Lerroux a les primeries del segle passat. Semblava tan infantil, tan gastada, de tan curta volada, que ni hi pensaven. A ells, als grans ideòlegs de la sagrada unitat d'Espanya el que els feia trempar era creure que tenien a Catalunya un exèrcit latent de patriotes dorments, d'espanyols irreductibles, de nostàlgics de les velles misèries familiars, que es despertarien a toc de trompeta quan arribés l'hora. Ara, quan veuen el Sant Martí a la cantonada, s'adonen que no, que als seus soldats latents se'ls fot si Catalunya es queda a Espanya o se'n va.

I han retrobat, potser sense voler, el model lerrouxista: populisme barat, promeses infinites, denúncies generalitzades –massa sovint justificades–, foguerades anarquistes. Tot el que el ciutadà vol sentir, tot el que vol somniar. Casa per a tothom, feina per a tothom i per sempre, vacances pagades i ben pagades, salut per donar i per vendre, cultura a baix preu, universitat de parvulari, televisió a la carta, aparcament a peu de carrer. Ni impostos, ni taxes, ni tributs, ni contribucions. La propietat dels altres és un robatori. Que paguin ells. Els de sempre: els rics, els poderosos, els polítics, els empresaris, els famosos de la pantalla, la casta... I els corruptes, tots a la presó, amb judici ràpid i havent tornat tots els diners. Els nostres diners, els de la jubilació anticipada, els de la baixa de llarga durada, els de l'acomiadament improcedent, els de l'atur i els dels cursos de formació. Xauxa.

Mireu si els ha estat fàcil mobilitzar les masses que callen davant el procés independentista. Només calia repartir caramels a la porta de les escoles. Ja ho sabien: els costaria perdre molt de poder als ajuntaments, a les diputacions, als governs autonòmics, potser perdran l'Estat. De moment, però, el que cau de la mà dreta l'entoma la mà esquerra i tot queda a casa. Que es desfoguin, que ja tornaran a bord.

Mentrestant, els indignats es mouen, ara sí, i l'onada es pot endur aigua avall els processos i les mobilitzacions, el futur. A grans mals, grans remeis. Potser al final no haurà passat res. Al cap i a la fi, si s'ha de podar algun arbre no serà pas el seu. Les crisis serveixen per a aquestes coses. Crisi econòmica, més rics; crisi política, més poder als poderosos de sempre.

El 58, l'escriptor Vidal Cadellans –acabat de premiar amb el Nadal de novel·la per No era de los nuestros– confessava a un amic que no tenia cap esperança: Espanya passava d'uns anys en què qualsevol analfabet podia crear un ateneu cultural a uns altres en què manava un sergent condecorat.

Però qui recorda Vidal Cadellans?