POLÍTICA
GIRONA - 30 agost 2017 2.00 h

Petició formal de dimissions per l’operació Catalunya

 Junts pel Sí, CSQP i la CUP demanen la dimissió de Rajoy

 Lluís Guinó, vicepresident primer de la mesa, diu a ‘L’illa de Robinson’ que presentaran una “querella criminal”

POL ASENSI - GIRONA

Junts pel Sí, CSQP i la CUP van decidir ahir dur a la justícia les conclusions de la comissió de l’operació Catalunya, després de tancar-la dilluns, perquè s’iniciï una investigació.

En el text, aquests grups parlamentaris, els únics que hi han participat fins al final, coincideixen a apuntar la cúpula policial espanyola i el govern de l’Estat com a responsables de l’ús de mitjans públics per perseguir i investigar rivals polítics, i assenyalen, fins i tot, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Les conclusions s’elevaran al ple dels pròxims dies 6 i 7 de setembre, que previsiblement les aprovarà. Els tres grups aprovaran demanar, com a responsable de la guerra bruta, la dimissió del mateix Rajoy per haver encapçalat un govern que ha permès l’operació Catalunya.

Lluís Guinó, vicepresident primer de la mesa del Parlament i participant en la comissió d’investigació de l’operació Catalunya, va ser ahir a L’illa de Robinson, on va explicar que des del Parlament presentaran “una querella criminal”, tot i que “la fiscalia ja havia d’haver actuat d’ofici”. Guinó també va demanar explicacions als grups que no han participat en la comissió i que “han intentat bloquejar-la, fent un flac favor a la democràcia d’aquest país”.

A la tertúlia de L’illa de Robinson també es va parlar de la llei de transitorietat jurídica. “Hem de començar a vestir aquest país des del punt de vista institucional.” Guinó va indicar que, després de la impugnació de la tramitació única, que “ens ha desorganitzat el calendari previst”, hi ha dues vies per aprovar la llei del referèndum i la de desconnexió: “L’article 81.3 del Parlament ens ho permet, i l’altra alternativa és la possibilitat que el govern dicti un decret llei.” Alhora, va voler deixar clar: “No estem fent quelcom extraordinari i poc habitual. Complim el reglament del Parlament i tots els grups podran presentar les seves esmenes.”

El vicepresident de la cambra alertava: “Una de les possibilitats que ens podem trobar és que el Tribunal Constitucional acordi la suspensió de les funcions de la mesa del Parlament.”

LES FRASES DE LLUÍS GUINÓ

Els grups que no hi han participat i han intentat bloquejar la comissió han fet un flac favor a la democràcia
Una de les possibilitats és que el TC acordi la suspensió de les funcions de la mesa del Parlament

El Punt Avui Televisió emet ‘Las cloacas de Interior’

El Punt Avui Televisió prepara per dissabte a les 10 del vespre un programa especial sobre les clavegueres de l’Estat espanyol. En primer lloc s’emetrà el documental Las cloacas de Interior, dirigit per Jaume Roures i produït per MediaPro. El documental explica un entorn d’il·legalitats i corrupció al voltant del Ministeri de l’Interior espanyol. El programa especial continuarà amb una taula de debat, moderada pel director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo. Tindrà la presència d’ un dels principals afectats per la trama de l’operació Catalunya: l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias. També l’acompanyaran el conseller d’Interior, Joaquim Forn; el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el mateix director del documental, Jaume Roures.