POLÍTICA
BARCELONA - 30 agost 2017 2.00 h

Tramitació tàctica

 La mesa del Parlament esgota el marge i esperarà fins a última hora per donar via a les lleis del referèndum i de transitorietat

 La CUP pressiona perquè totes dues s’aprovin abans de la Diada

 JxSí no ho descarta però no vol tancar el calendari per no facilitar la impugnació

 El TC es reunirà per suspendre-les immediatament

Ò. PALAU / O.A.-ETXEARTE - BARCELONA

Ahir tampoc. La mesa del Parlament no va donar tràmit ni a la llei del referèndum, registrada el 31 de juliol, ni a la de transitorietat, entrada abans-d’ahir, i esperarà fins a l’últim moment per fer-ho, per demorar tant com pugui l’obertura definitiva d’hostilitats amb el Tribunal Constitucional i tancar al màxim el ventall de maniobres a què les institucions de l’Estat podrien recórrer per intentar aturar la votació. La majoria independentista i el govern faran l’esprint final just abans de la Diada, que esperen que sigui multitudinària, i que serà una altra demostració de força ciutadana davant dels intents de l’Estat d’aturar la votació.

L’aprovació exprés de les dues lleis de desconnexió al Parlament i dels decrets de convocatòria de l’1-O i de normes complementàries (el que regularà tot el dispositiu electoral del referèndum) se succeiran la setmana vinent, amb tota seguretat. Hi ha ple els pròxims dimecres i dijous, i el TC també ha convocat el seu entre els dies 5 i 7 per poder suspendre el paquet legislatiu de l’1-O tan aviat com el Consell de Ministres en presenti el preceptiu recurs: a la velocitat de la llum.

La mesa podria admetre les lleis del referèndum i de desconnexió (una condició indispensable perquè després puguin anar al ple) encara en la reunió prevista dimarts vinent, però l’opció que pren més força ara mateix és que ho faci en una mesa extraordinària just abans o durant el ple de la setmana vinent. I és que, un cop dilluns es va anunciar que la llei de transitorietat s’aprovaria abans de l’1-O, la CUP pressiona ara perquè sigui abans de l’11 de setembre i tot d’una tacada amb la llei del referèndum, perquè ja es pugui divulgar en campanya què passarà si guanya el sí. Fonts de JxSí no descartaven ahir aquesta possibilitat.

El TC es prepara

La partida, però, també es juga a Madrid i, curiosament, el TC ha convocat igualment un ple seu, preventivament, la setmana vinent, els mateixos dies.

En cas que s’optés per dilatar la llei de transitorietat, s’hauria d’aprovar en un ple extraordinari entre els dies 12 i 14 o durant la campanya electoral del referèndum, potser aprofitant que en principi hi ha un ple previst entre el 20 i el 21 de setembre. Ara bé, la tradició dicta que no se celebren plens durant les campanyes. I hi hauria una complicació afegida a tot plegat, que és que el xoc de trens amb l’Estat ja s’hauria produït amb la llei del referèndum. “Utilitzaran tots els ressorts de l’Estat. Els diem: no perdin el temps, l’1-O es votarà”, va advertir el portaveu del govern, Jordi Turull. L’executiu manté que, sigui com sigui, hi haurà urnes. “La determinació perquè l’1-O hi hagi el referèndum és absoluta”, va insistir. A mesura que avancen els dies, les opcions perquè les institucions espanyoles aturin el referèndum es redueixen i es limiten a mesures dràstiques, com ho podrien ser les suspensions de càrrecs fetes pel TC o la intervenció de la competència sobre els Mossos, per exemple.

Per a la norma que regula l’1-O no hi ha més marge perquè el govern jugui secretament amb el tempo. Dimecres que ve tot just faltaran 25 dies per a la votació i s’ha d’explicar i aplicar tot el dispositiu d’organització, a banda de designar i constituir els òrgans necessaris de l’administració electoral, amb la sindicatura electoral al capdavant. Precisament, els cupaires també exigien ahir al govern que expliqui ja tota la logística de l’1-O.

L’altre gran debat és la via d’aprovació de les dues lleis, tenint en compte que el TC va suspendre cautelarment la reforma del reglament de la cambra que preveia la via de lectura única per a les proposicions de llei. Una tramitació ordinària ja seria impossible i només queda una via d’iniciativa parlamentària: l’article 81.3 del reglament, que faculta a dos grups demanar la modificació de l’ordre del dia d’un ple per incloure-hi un punt. Els grups independentistes entenen que això els obre la via no sols per incloure el debat de la llei, sinó per aprovar-la definitivament en el mateix ple sense més tràmits, un cop ja hauran estat admesos a tràmit per la mesa.

L’oposició, en canvi, en discrepa. Interpreta que això no els dona carta blanca per poder-ho fer tot el mateix dia. En aquest sentit, recorda que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma del reglament de fa unes setmanes ja deia que a qualsevol proposició de llei se li han de garantir tres drets mínims: que sigui tramitada per la mesa, que s’hi doni publicitat en les publicacions oficials i que els grups la puguin recórrer en contra al mateix CGE, un fet que, encara que el seu dictamen no és vinculant, sí que podria demorar l’aprovació més enllà de l’1-O. L’alternativa al 81.3, que JxSí no descarta i la CUP només acceptaria si hi ha una “iniciativa repressiva” expressa contra els membres de la mesa, és un decret llei del govern. Turull tampoc no ho descartava en la roda de premsa posterior a la primera reunió del govern després del parèntesi estival.

Mentrestant, continua l’hostilitat total i oberta de l’oposició, que paradoxalment es queixa ara que la mesa no tramiti encara les dues proposicions de llei, com era costum al Parlament. En la mesa i la junta de portaveus, tots els grups van demanar que s’encarregués un doble informe als lletrats: sobre les possibles il·legalitats que, segons ells, suposa aquesta no-tramitació, i sobre les conseqüències judicials que, vistos els avisos del TC a la mesa, podria suposar l’acceptació a tràmit d’aquestes lleis. La majoria que hi té JxSí va desestimar-ho, però l’oposició hi insisteix i ara ho tornarà a reclamar per escrit.

Llei de protecció social

Amb això, la junta de portaveus es va limitar a aprovar l’ordre del dia del ple de la setmana vinent, on evidentment no figura cap de les dues lleis del procés. O sí: s’hi inclou l’aprovació de la llei de creació de l’agència de protecció social, venuda en el seu dia com una de les tres grans potes de la desconnexió. Vist que compleix els paràmetres estatutaris, però, la norma sembla haver passat a un segon pla.

LES FRASES

El determinant serà que els ciutadans exerceixin com a ciutadans i no com a súbdits
Jordi Turull
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
JxSí opta per una estratègia d’astúcies quan hauríem d’optar frontalment per la de la determinació
Mireia Boya
DIPUTADA DE LA CUP
La presidenta està jugant amb el Parlament, l’està convertint en la gestoria del govern
José M. Espejo-Saavedra
DIPUTAT DE C’S I VICEPRESIDENT SEGON DE LA MESA
Estan pervertint les institucions (...) Ho facin com ho facin, hem de poder anar al Consell de Garanties
Eva Granados
DIPUTADA DEL PSC

Puigdemont vol un exèrcit català

G.A

Puigdemont considera “absolutament indispensable” que la Catalunya independent tingui un exèrcit. En un xat d’ahir amb seguidors de Facebook i Zonetacts en què va respondre a preguntes de la ciutadania, va recordar que l’amenaça del terrorisme és real i que Catalunya “és un país exposat”, per la qual cosa ha de tenir una política de defensa pròpia. També va assegurar que l’euro continuaria sent la moneda del país “i no hi ha vet que ho pugui impedir” i va defensar la cooficialitat del castellà en la futura república. “Els drets lingüístics no poden retrocedir”, va assegurar. El president va reiterar que, després del referèndum de l’1 d’octubre, en cas que guanyi el sí, es convocaran eleccions constituents en un període de sis mesos i serà llavors quan deixarà la Generalitat. “En el moment que s’acabi el període de procés constituent amb les eleccions, jo no hi seré com a president”, va explicar, i va descartar tornar a aspirar al càrrec. També va resoldre dubtes sobre l’organització del referèndum, que va assegurar que se celebrarà. “Potser no es podrà votar on s’ha fet sempre, però intentarem que sigui així”, va afirmar.