POLÍTICA
30 setembre 2016 2.00 h

CATALUNYA DEL NORD

El govern francès declara oficial el nom ‘Occitanie', sense ‘Pays Catalan'

ALEIX RENYÉ

La nova regió francesa nascuda de la fusió del Languedoc-Roussillon i el Midi-Pyrénées portarà el nom oficial d'Occitanie. Així ho va publicar ahir el diari oficial de la república francesa, elJournal Officiel. La decisió de París desestima així la demanda d'afegir a Occitanie la menció Pays Catalan, formulada per més d'un centenar de batlles nord-catalans i pel Consell Departamental, que ho va votar per unanimitat el 26 de juliol passat.

Els nord-catalans només representen el 8% de la població de la nova macroregió amb capital a Tolosa. El 10 de setembre una manifestació unitària va reunir més de deu mil persones a Perpinyà amb el lema Oui au Pays Catalan i actualment molts ajuntaments de la Catalunya del Nord estan posant panells a l'entrada dels municipis amb la menció de la catalanitat de la població.

L'agrupament de personalitats del món de la cultura, l'economia i la política Recours Citoyen, liderat per l'exdiputada socialista Renée Soum i el geògraf de l'Institut d'Estudis Catalans i la Universitat Catalana d'Estiu Joan Becat, ha presentat un recurs al Consell d'Estat tan bon punt s'ha sabut l'oficialització del nom per part del govern de Manuel Valls. CDC de la Catalunya del Nord –que lidera el comitè Oui au Pays Catalan i la seva reconversió en partit polític– demana un estatut territorial similar al de Còrsega. El col·lectiu SEM, format per l'ANC, els partits Unitat Catalana, ERC, la CUP i Els Verds i la Federació d'Entitats de la societat civil, vol anar “més enllà del nom d'una regió administrativa”, i reclama institucions autònomes per a la Catalunya del Nord.