POLÍTICA
BARCELONA - 29 setembre 2016 18.54 h

PARLAMENT

 

DIMISSIÓ

El secretari general del Parlament plega a causa del procés

 Pere Sol, incòmode amb el trànsit entre legalitats i amb la persecució judicial per la desconnexió

 El funcionari de més rang a la cambra ja ho ha comunicat als membres de la mesa

 Sol addueix motius estrictament personals i familiars

EMILI BELLA - BARCELONA

El secretari general del Parlament, Pere Sol, té intenció de renunciar al càrrec la setmana vinent per discrepàncies amb el procés sobiranista, que l'ha situat en l'epicentre del conflicte amb l'Estat espanyol: el funcionari de més rang a la cambra també va rebre la notificació del Tribunal Constitucional (TC) arran de l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. Segons ha pogut saber El Punt Avui, Sol, que va assumir la secretaria amb el canvi de legislatura en substitució d'Imma Folchi, no estaria en sintonia, sinó “incòmode”, amb el repte jurídic que suposa passar de la legalitat espanyola a la catalana i amb les conseqüències judicials personals derivades de l'embat de l'Estat.

Oficialment, Sol ha demanat tornar a ser lletrat i prou per motius personals i familiars. En declaracions a aquest diari, el cap dels lletrats ha volgut subratllar que la seva renúncia, que ja ha comunicat als membres de la mesa, no té res a veure amb el procés.

Les fonts consultades asseguren que aquest càrrec clau en l'estructura del legislatiu té intenció de plegar dimarts, quan es reuneixen la mesa –màxim òrgan de govern de la cambra–, a les portes del debat de política general.

En funcions

L'assumpció de la secretaria general ja va ser particular, ja que Sol no ha deixat mai d'estar en funcions. En tot moment ha quedat especificat d'aquesta manera en la signatura de documents oficials, on firma com a secretari general (e.f.), és a dir, en funcions, com es pot comprovar al Butlletí Oficial del Parlament.

D'aquesta manera, es forçaria ara a resoldre una interinitat impròpia d'un moment d'especial delicadesa com és el segon i últim tram del procés cap a la independència, segons els termes expressats pel president, Carles Puigdemont. Sol està en el punt de mira de l'unionisme, que el considera una peça rellevant en el disseny de l'arquitectura de defensa jurídica de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tenallada pel TC, la fiscalia i el govern espanyol. A més, el cap dels lletrats no està aforat, a diferència dels diputats, de manera que hauria de respondre davant d'un altre jutjat, en un procediment més ràpid, en cas de ser investigat per desobediència.

En el moment de ser nomenat, a proposta de Forcadell, en la primera reunió de la mesa actual, el 27 d'octubre passat, Sol era lletrat parlamentari –des de 1989–, director d'estudis parlamentaris i professor de Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra. La mesa va acordar encarregar-li en funcions la secretaria general, que abandonava Folchi, un càrrec que ocupava des de 1999 i durant cinc legislatures.

LA XIFRA

5
legislatures
va ocupar el càrrec l'anterior secretària general del Parlament, Imma Folchi.

LES DATES

1989
l'avui funcionari de més rang de la cambra es va convertir en lletrat parlamentari.
27.10.15
Pere Sol
va assumir el càrrec de secretari general del Parlament en funcions, proposat per Carme Forcadell.