El PP s'inhibeix davant del gest feixista d'un convidat seu dins del Parlament

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP demanen al govern i a la cambra una resposta i als populars, que ho condemnin

Camacho veu hipòcrita la petició de rebuig

30/10/14 02:00 BARCELONA - E.ANSOLA
El membre del Movimiento 12 de Octubre aplaudint la intervenció d'un diputat del PP Foto: A.PUIG.

Una salutació feixista des de la tribuna de convidats del Parlament, gest inèdit a la cambra, acompanyada d'un “Viva España”, va provocar ahir l'enuig i la indignació de les persones que es trobaven a l'hemicicle. La polèmica es va generar a primera hora del matí, quan en plena sessió de control al govern, la presidenta Núria de Gispert va decidir expulsar un grup de sis persones per les ovacions que dedicaven a diputats de C's i del PP per les seves paraules en contra del 9-N. En el moment d'abandonar la tribuna, un dels convidats, que hi havien accedit per invitació del PP, concretament de la diputada Maria José Garcia Cuevas, va alçar el braç dret executant la salutació feixista.

El diputat d'ERC, Oriol Junqueras, en la sessió posterior de control al president Mas, va aprofitar el seu torn de paraula per condemnar els fets i reclamar al PP que se'n desmarqués. Ja als passadissos, la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, es va desentendre de l'actuació dels seus convidats assegurant que “cada persona és responsable dels seus propis actes”. Així mateix, va rebutjar fer cap condemna i va voler reblar el clau amb l'afegit que li semblava “hipòcrita que quan es produeixen atacs feixistes a les seus del PP no es condemnin”.

La salutació feixista i la inhibició del PP van rebre la crítica unànime dels grups, inclòs C's, que posava al sac els atacs a seus de partits, i lamentava que no se'ls oferís ser en el comunicat conjunt. C's va demanar a la Mesa del Parlament, que aquest migdia es reuneix, que prengui mesures perquè “no sigui un episodi insignificant per a la nostra societat ni les nostres institucions”.

El grup estava format per membres del PP, Vox, Escuela Bilingüe de Cataluña i el Movimiento 12 de Octubre.

LES FRASES

Cal una condemna explícita perquè és un gest que en qualsevol país democràtic és delicte
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Em sembla molt hipòcrita que quan hi ha atacs feixistes a les seus del PP no es condemnin
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP
Darrera actualització ( Dijous, 30 d'octubre del 2014 02:00 )