L’‘Estat Major’ refà la seva estratègia pel 155

  • La reunió es trasllada a una casa rural de l’Alt Empordà
L’‘Estat Major’ refà la seva estratègia pel 155Josep Rull va participar en un acte a Sant Cugat al costat de l’alcaldessa i el president de Ferrocarrils (.)

Barcelona
30/10/2017 02:00

Després de la reunió del Consell Executiu de divendres a la tarda, el president i els consellers se’n van anar a casa amb la notícia que havien estat destituïts. El desconcert a les files independentistes es va imposar en constatar que no hi havia decisions per engegar la república que havia votat el Parlament. La convocatòria electoral anunciada per Mariano Rajoy havia mogut el tauler i el denominat Estat buscava dissabte una nova estratègia i nova ubicació lluny del Palau de la Generalitat.

En el tram final del procés sobiranista, les reunions en què participaven assessors independentistes i els partits es van traslladar del Palau de Pedralbes al Palau de la Generalitat i les cites es van convertir en sessions maratonianes amb el pati dels Tarongers com a únic punt d’esbarjo. Amb el Govern en silenci des de divendres a la tarda i sense consigna de resposta unitària a la intervenció de la Generalitat, dissabte es va organitzar una reunió en una casa rural de Vilaür, a l’Alt Empordà.

Entre els assistents hi hauria, segons fonts coneixedores de la trobada, l’editor Oriol Soler; la secretària general d’ERC i el portaveu, Marta Rovira i Sergi Sabrià; i el secretari d’organització del PDECat, David Bonvehí. També hi van participar representants de les entitats independentistes: el vicepresident de l’ ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, amb Jordi Bosch, membre de l’executiva de l’entitat. Segons algunes fonts, Carles Puigdemont també es va acostar a última hora a la casa per participar en la reunió, que va acabar sense deci­sions de futur.

Els representants de partits i entitats són conscients que avui s’han d’esvair dubtes sobre com continuar endavant amb l’aposta independentista. La jornada de retorn a la feina serà la clau en funció de la decisió de consellers i alts càrrecs, la possible mobilització ciutadana en “defensa de les institucions” i l’actuació del Govern central i les ordres que es traslladin als Mossos i forces i cossos de seguretat de l’ Estat.

La consigna és anar a les conselleries amb normalitat, però fonts de l’executiu destituït admeten que “no es pot obligar ningú a anar-hi”. De fet, s’admet que en els últims dies hi ha hagut certa “desbandada” encoratjada per les possibles querelles per rebel·lió, que comporten penes de fins a trenta anys de presó. També perquè l’ estada en presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart fa versemblant un escenari de detencions.

De fet, va ser aquest plantejament el que va pesar divendres en la reunió del Consell Executiu que va transcórrer en paral·lel a l’anunci de Mariano Rajoy de cessament del Govern. No es van prendre decisions executives de desplegament de la resolució del Parlament perquè almenys tres consellers es van oposar a assumir nous riscos.

Una vegada destituïts des de la Moncloa, només Puigdemont i Josep Rull han aparegut en públic, mentre que Oriol Junqueras va firmar un article a El Punt Avui avançant decisions que “no seran sempre fàcils d’entendre”. El president destituït va passar tot el cap de setmana a Girona, amb una declaració des de la delegació de la Generalitat i passejos per la ciutat. Rull va anar ahir a Sant Cugat del Vallès a l’acte de celebració del centenari de l’arribada del tren a la localitat, on va estar acompanyat per l’alcaldessa, Mercè Conesa, i el president de Ferrocarriles de la Generalitat (FGC), Enric Ticó.

La relativa normalitat amb què ha transcorregut el cap de setmana, amb la Fiscalia traslladant fins avui la presentació de la querella per la votació del Parlament, així com el Tribunal Constitucional situant en aquesta setmana la suspensió de la resolució, ha calmat una mica els ànims al si de l’executiu català destituït.

No obstant això, el primer pas per revelar el nou terreny de joc seran les reunions matutines de les executives dels partits, on està previst que avaluïn la situació i obrin el debat per decidir si par­ticipen o no a les eleccions del 21- D i el format de les hipotè­tiques candidatures. El termini per anunciar coalicions finalitza el dia 7.