L’independentisme davant el 21-D

30/10/2017 00:22

El passat divendres a la tarda el president Mariano Rajoy va anunciar la decisió de dissoldre el Parlament català i convocar noves eleccions autonòmiques per al proper 21 de desembre. Amb això, els catalans es troben, una vegada més, davant unes eleccions excepcionals, la naturalesa de les quals no és compartida per totes les forces polítiques. En particular, existeix la incertesa sobre quina serà la reacció de l’independentisme envers unes eleccions que es deriven de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i que van ser convocades poques hores després que es declarés formalment la independència de Catalunya.

Certament, les forces sobiranistes podrien no sentir-se interpel·lades per aquesta convocatòria d’eleccions, ja que no es deriva de les lleis de desconnexió aprovades els passats 6 i 7 de setembre. En conseqüència, hi ha la possibilitat que els partits independentistes optin per cridar a l’abstenció i no presentar cap candidatura. Al cap i a la fi, des de la perspectiva del sobiranisme, cap primer ministre d’un país veí no hauria de tenir la potestat de dissoldre el parlament de Catalunya i convocar noves eleccions.

No obstant això, des d’un punt de vista estratègic la decisió de no presentar-se a les eleccions del desembre podria resultar molt nociva per al procés sobiranista. Les importants fites aconseguides pel moviment independentista durant els últims anys es deuen, molt particularment, als recursos aportats tant per les organitzacions de la societat civil com per les institucions autonòmiques. Si els partits sobiranistes decidissin no presentar-se a aquestes eleccions, el moviment independentista es veuria privat de les valuoses prerrogatives que li ofereixen les institucions públiques catalanes.

El partit que probablement més dubtes genera sobre si acabarà participant a les eleccions del 21- D és la CUP. Aquesta formació de caire anticapitalista tenia inicialment una vocació de transformació social des del municipalisme, i es va resistir a presentar-se a les eleccions autonòmiques fins a l’inici del procés sobiranista, l’any 2012. L’historial de la CUP mostra que aquesta formació no ha tingut mai un especial interès a participar en eleccions que tinguin una naturalesa estrictament autonòmica. És per això que la CUP podria estar particularment temptada de boicotejar unes eleccions autonòmiques convocades pel President Rajoy i sota el paraigua del 155.

Malgrat això, la CUP té un paper estratègic crucial en l’actual escenari polític català. Tot i que es tracta d’una força modesta en termes electorals, la CUP pot ser clau perquè l’independentisme assoleixi una majoria parlamentària. Aquest important rol de la CUP va quedar ben patent en les passades eleccions autonòmiques del 2015. Llavors, ERC i CDC van decidir concórrer conjuntament dins de la coalició Junts pel Sí amb l’objectiu de facilitar la lectura plebiscitària d’aquelles eleccions. Aquesta coalició no va resultar fructífera des d’una perspectiva electoral, ja que molts independentistes d’esquerres no van voler votar una llista en què hi figuraven personalitats destacades de Convergència. A causa d’això la CUP es va convertir en el refugi de molts exvotants d’ERC i, molt especialment, de l’orbita d’Iniciativa i Podem, que desitjaven tant expressar el seu suport a la independència com mostrar la seva reprovació al govern d’ Artur Mas per les seves polítiques de retallades socials.

Les enquestes més recents indiquen que la CUP manté, encara avui, aquest important transvasament de vot amb Esquerra i amb l’entorn de Comuns-Podem. Així doncs, una eventual absència de la papereta de la CUP a les eleccions del 21- D podria propiciar una fuga de vots tant cap a partits de caire independentista com cap a partits que no ho són. Per tant, el saldo final per al bloc sobiranista seria, molt probablement, negatiu.

L’independentisme no té avui una majoria parlamentària folgada. Les enquestes d’abans de setembre mostraven que les forces secessionistes es trobaven en un lleuger retrocés i amb signes que la seva majoria absoluta estava seriosament amenaçada. Davant aquest context electoral, la decisió de la CUP sobre si presentar-se o no als comicis del desembre podria ser clau per determinar cap a quin costat s’inclina la balança.

En suma: l’èxit del moviment independentista depèn, en bona mesura, dels recursos que es deriven de poder ser dins de les institucions públiques catalanes. Per continuar gaudint d’aquests recursos, tots els partits secessionistes, incloent-hi la CUP, haurien de buscar alguna fórmula que els permetés presentar les seves candidatures a les eleccions autonòmiques del pròxim 21- D. Pot ser que es tracti d’un escenari electoral incòmode per a molts sectors de l’independentisme, però l’alternativa encara podria resultar més adversa. Fora de les institucions hi fa molt de fred.