El discurs immobilista de sempre

30/11/14 02:00 -

Mariano Rajoy ha vingut a Catalunya amb tota la seva cort d'incondicionals per escenificar que el seu partit encara té possibilitats al nostre país i per repetir el seu discurs de sempre: la unitat d'Espanya és innegociable. Però Rajoy no només s'ha encastellat en l'immobilisme més tronat, la mateixa estratègia que utilitza Espanya des de fa segles. A més, s'ha atrevit a treure legitimitat democràtica al president Artur Mas, en qui el Partit Popular personifica l'impuls sobiranista de Catalunya. Per Rajoy, Mas no representa tots els catalans. Per suposat. Però ell tampoc representa tots els espanyols. De fet, si hem de creure les enquestes, cada cop representa menys espanyols i, a casa nostra, menys catalans. Però parla per tots ells, sense haver-los preguntat mai què opinen sobre la qüestió territorial.

El Partit Popular continua fent un diagnòstic equivocat del que passa a Catalunya. Continua creient que totes les ànsies de llibertat dels catalans s'han aconseguit a cop de subvenció. Potser és perquè el PP no concep altra manera de relacionar-se amb la societat civil que a través de la subvenció i dels moviments teledirigits.

Alícia Sánchez-Camacho ha arribat a dir que ja s'ha acabat el diàleg amb Mas, i que ara toca fer-ho amb els set milions de catalans. Serà interessant comprovar com s'articularà aquest diàleg multitudinari. ¿O serà a través d'alguna formació votada per menys persones que no la que està al govern?¿O a través d'alguna associació que encara està per veure a qui representa? Els clàssics llatins advertien que cal protegir-se de les persones que només llegeixen un llibre. En aquest cas, és la Constitució espanyola.

Darrera actualització ( Diumenge, 30 de novembre del 2014 02:00 )