POLÍTICA
Manresa - 30 novembre 2015 2.00 h

La CUP manté la negativa a Mas

 L'esquerra alternativa no descarta l'acord amb Junts pel Sí, però alerta que només serà possible si hi ha president alternatiu

 Convocar a unes altres eleccions és la segona opció més votada per l'assemblea de la CUP

RICARD PALOU - manresa

Les bases de la CUP abonen per majoria el veto a la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat, que pren un caràcter definitiu després de l'assemblea que l'esquerra alternativa va celebrar durant tot ahir al Nou Congost de Manresa amb l'assistència de 1.254 membres de 130 assemblees locals i 13 de territorials. La negativa a investir Mas, a qui no descarten perquè formi part de la cúpula d'un eventual govern, va ser la preferida, amb 823 vots, seguida de la d'esperar eleccions (574) i, a força més distància, per la de facilitar la reelecció de l'actual president en funcions (434). Cada assistent podia votar un màxim de tres de les quatre possibilitats plantejades. La d'esperar els resultats del 20-D per obrir ponts de negociació amb Catalunya Sí que es Pot va ser la que
va rebre menys suports (139) segons els resultats oficiosos de la votació, que en el secretariat nacional no van confirmar. L'assemblea es va acabar entre aplaudiments, càntics a favor de la independència i mofes a CDC.

La rotunda negativa a la investidura de l'actual president en funcions no hauria d'implicar un trencament de les negociacions amb Junts pel Sí, sempre que la coalició de CDC i ERC accepti presentar un candidat alternatiu. “Ens acusen de no moure'ns, però són ells els que són allà on eren la nit de les eleccions; nosaltres els hem traslladat fins a cinc propostes!” va afirmar el diputat Benet Salellas. Segons es va saber ahir, entre aquestes alternatives hi hauria Carles Viver i Pi Sunyer, comissionat per a la Transició Nacional. Anna Gabriel va anar més enllà quan va traslladar la necessitat d'accelerar el ritme de les negociacions, reorientant-les “no segons el nostre programa, sinó els mínims que necessita el nostre país. S'ha acabat el relat que la CUP imposa o fa xantatge; que es posin a treballar en el pla de xoc i en la marxa enrere de les privatitzacions!” La diputada, que va retreure a Junts pel Sí la presentació del recurs contra la suspensió de la resolució d'inici del procés al TC –“no vam dir que desobeiríem?”– va cloure la seva intervenció fent referència a les pressions rebudes. “No cal que segueixin pressionant-nos, perquè no funciona!”, va emfasitzar abans de citar els assistents a una altra assemblea, encara sense data.

A Benet Salellas i Anna Gabriel els van precedir Gabriela Serra i David Fernández, per completar les quatre úniques intervencions obertes als mitjans. Serra va defensar les especificitats de la CUP i també el seu caràcter assembleari. “Ens temen perquè hem perdut la por; perquè som assemblearis i no correm al darrere de cap president”, va reivindicar, abans de recordar que la CUP “defensa i treballa per la república independent catalana des de fa més de trenta anys”. La diputada va restar importància a les divergències internes i va assegurar que la CUP “quan surt al carrer, és una sola veu”. En relació amb els que no entenen la seva manera de treballar i organitzar-se, Serra els va llançar un missatge ple d'ironia. “L'únic que ens entén és García Albiol; som, com ell va dir, estrufularis(sic) i decididament antisistema!”

Finalment, l'exdiputat David Fernàndez, que es va negar a assumir com a pròpia de la CUP la disjuntiva entre Mas o març, va defensar l'honestedat de la seva formació “en relació amb altres partits amb ombres de corrupció i responsabilitat en les retallades, que han confós milers de persones amb una gestió patrimonialista del procés”. Després d'admetre que el debat de les últimes setmanes ha portat l'esquerra alternativa “al moment en què hem patit més contradiccions”, Fernàndez va expressar el seu optimisme amb vista a un futur que no serà fàcil. “Es tracta d'unir-nos i trencar setges; ens en sortirem!”

La decisió de la CUP va provocar una allau de reaccions a les xarxes socials. En espera que avui els partits es pronunciïn després de les seves executives, hi va haver alguna piulada que donava pistes de quin era el sentiment a Junts pel Sí. “Com en el joc de l'oca, envieu la majoria social a la casella de sortida perquè heu renunciat, en el fons, a guanyar”, va afirmar Joan Tardà, el segon de la llista d'ERC per al 20-D i ferm defensor d'un acord força complicat.


823

vots contraris a Mas i a favor de negociar


139

vots partidaris d'esperar fins al 20-D


434

vots favorables a investir
Mas


574

vots per tal
que hi hagi eleccions

No cal que segueixin fent-nos pressió; no funciona. Que treballin per donar respostes i alternatives
Anna Gabriel
DIPUTADA DE LA CUP
És molt possible que ara patim i ens tensem. Es tractarà d'unir-nos per trencar tots els setges
David Fernàndez
EXDIPUTAT DE LA CUP