Explorant les vies de l'acord

Mas i Junqueras es reuneixen amb l'ANC, l'AMI i Òmnium, però es manté l'escull de les llistes

Les entitats proposen una fórmula mixta, amb tres candidatures paraigua, i que la gran llista de país sigui la del president

30/12/14 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER
ERC veu amb recel la proposta híbrida de les associacions

Els moviments per bastir l'acord entre CiU i ERC s'estan intensificant i dissabte hi va haver una cimera al Palau de la Generalitat en què també van participar representants de la societat civil. Artur Mas i Oriol Junqueras es van reunir amb Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Josep Maria Vila d'Abadal (AMI) per intentar trobar el desllorigador de l'escenari posterior al 9-N. Les posicions, però, continuen bastant enrocades, sobretot pel que fa a la configuració de la llista única, com proposa Mas, o les tres candidatures paraigua, com defensa Junqueras. Però tant els partits com les entitats es van conjurar perquè hi hagi una solució els pròxims dies o setmanes.

Una solució que, tal com van expressar ERC i les associacions en la trobada, hauria de incloure convocar els comicis immediatament, mentre que Mas continua reservant-se aquesta carta sempre que hi hagi una llista unitària, i la cita electoral es llegeixi amb caràcter plebiscitari i es visualitzi com el referèndum que l'Estat va impedir el 9 de novembre.

En vista d'aquest enquistament, les organitzacions civils van posar sobre la taula una fórmula mixta. Van insinuar que es podria apostar per les candidatures paraigua de Junqueras, amb un punt programàtic i un nom comú, però que la gran llista de país i transversal seria la de Mas, amb la incorporació dels independents de més pes de la societat. La resta, la d'ERC i la de la CUP, es nodririen principalment de membres dels partits corresponents. “Tothom ha de cedir, però no hi ha d'haver la sensació que hi ha hagut vencedors i derrotats”, asseguren fonts coneixedores de la reunió. La iniciativa no va acabar d'agradar als implicats, sobretot ERC, que considera que cada formació ha de teixir la “millor llista possible” i que l'escenari ideal és que hi hagi tres candidatures de país: la de CiU, que cobreixi el flanc centredreta; la d'ERC, que representi el centreesquerra, i la de la CUP i Procés Constituent, emmarcada en l'esquerra anticapitalista. Fonts d'ERC també mantenen que, en la reunió de dissabte, el president va tornar a obrir la porta a esgotar la legislatura fins al 2016 si les eleccions no han de servir de referèndum definitiu. “La meva tàctica i la meva principal preocupació és que els de casa s'entenguin”, subratllava diumenge Mas durant el partit entre el Catalunya i Euskadi. A més, recordava que tothom dóna per fet que l'adversari ho posarà “difícil”, però “també comptes que els de casa aniran junts”.

L'ANC, Òmnium i l'AMI han reiterat diversos cops que els comicis s'haurien de celebrar com més aviat millor i abans de les municipals del maig. En una entrevista ahir a El Punt Avui, Josep Maria Vila d'Abadal aprofundia en aquest escenari: “Que les eleccions es convoquin de seguida; el que no es pot admetre és que els partits no es moguin”, subratllava el president de l'Associació de Municipis per la Independència, que advertia que el procés “no aguantarà per sempre” i que si no es fa res “el poble tindrà dificultats per tirar endavant el projecte i creure en els governants”.

LES DATES

13.11.14
Primera reunió
reunió Mas-Junqueras després del 9-N. Mas també es troba amb els líders d'ICV, la CUP i el PSC.
19.12.14
ERC
facilita la tramitació del pressupost i hi ha una nova trobada Mas-Junqueras. Tot, però, continua encallat.
10.12.14
Mas i Junqueras es tornen a trobar després de les seves conferències. No hi ha grans avenços.
27.12.14
L'AMI, l'ANC i Òmnium
s'afegeixen a la reunió entre els dos líders i pressionen perquè hi hagi acord.

Un discurs de Mas sense cap data electoral

Aquestes últimes setmanes els dirigents d'ERC han reclamat que Artur Mas anunciï la data de les eleccions durant el discurs institucional que farà avui per cap d'any. “Estaria molt bé dedicar els tres primers mesos del 2015 a saber com obtindrem el mandat democràtic i no a treballar en un marc pressupostari que no podrem complir”, indicava la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una recententrevista en aquest diari. Però, si no hi ha cap sorpresa d'última hora, Mas avui no té previst revelar el calendari electoral pel 2015, encara que no es descarta que pugui fer alguna insinuació sobre aquesta qüestió. El president ja ha advertit que no hi haurà notícies fins passat festes, més enllà de Reis, i ahir el portaveu del govern, Francesc Homs, va insistir en aquest mateix concepte. Homs també va fer referència a la cimera a cinc bandes entre Mas, Junqueras, Forcadell, Casals i Vila d'Abadal com una més de les rodes de contactes que s'estan mantenint aquests dies i que continuaran. “Les coses es faran com s'han fet sempre a Catalunya, a còpia de grans acords”, va vaticinar. Per la seva part, ICV-EUiA va exigir al president que detalli de seguida què pensa fer amb les eleccions i que deixi de “posar al davant els interessos del seu partit”.

Darrera actualització ( Dimarts, 30 de desembre del 2014 02:00 )