VUITS I NOUS

Innocentada

30/12/14 02:00 MANUEL CUYÀS
ANTHONY GARNER
Altres articles de l'autor
Notícies de ...

Hem superat el dia dels Innocents, que va ser diumenge, sense que s'hagin registrat llançaments d'ous contra les persones i les coses, almenys en l'àmbit per on em bellugo. En l'època de l'opulència, molts van substituir les angelicals llufes, aquells ninots de paper de diari retallat que alguns penjaven a l'esquena dels incauts, pels productes de les gallines convertits en projectils. He llegit en algun lloc, potser en el Costumari de l'Amades, que quan els Innocents cau en diumenge les bromes no tenen lloc. Sigui veritat o no, no crec que l'absència d'ous estrellats obeeixi a aquesta alteració del calendari festiu ni al fet que els autors de les innocentades en tinguin notícia. Els ous són cars i no estem per bromes ni impudícies. Les crisis també tenen el seu cantó positiu, però no és descartable que quan l'haguem superada i el Banc dels Aliments o Càritas hagin afluixat l'activitat no tornin els ous pels Innocents com no és descartable el retorn de la bombolla immobiliària i tot el que ens ha dut a la ruïna. En època de vaques grasses es llença molta llet, i qui diu llet diu ous i qui diu llet i ous diu plates de crema.

Els diaris tampoc no van publicar diumenge cap innocentada. De fet, ja fa anys que se n'abstenen, amb l'argument que els diaris s'han fet per explicar la veritat i no per dir mentides. Bé, deixem-ho aquí, que encara arribaríem a conclusions funestes. Els diaris habituats a les mentides arriben als Innocents amb la imaginació exhaurida. Què més han de dir per exemple sobre els catalans? Que la V només va omplir el carrer de Perot lo lladre, que és dels més estrets i delictius de Barcelona? Que Xavier Trias té els estalvis a la lluna?

Els polítics procuren no fer grans declaracions ni promeses aquest dia per por de no ser presos seriosament, i si el Consell de Ministres o el Consell Executiu hi coincideixen ventilen coses de tràmit. El ministre Boyer va anunciar en dia d'Innocents l'expropiació de Rumasa però va ser perquè el PSOE llavors se sentia molt fort i capaç de subvertir el calendari julià, el gregorià i el que li tiressin.

Naturalment, no esperava que fos pels Innocents quan Mas i Junqueras anunciessin que han arribat a un acord per fer les eleccions d'una o altra manera, amb una llista o amb mil, totes unitàries. Potser demà? Mentrestant, aquest diari, la matriu del qual, El Punt, va ser el primer de tot Espanya a suprimir les innocentades, publicava diumenge mateix un
seriós esborrany de constitució catalana, llufa suprema i en paper de diari als polítics que no ponen ni coven i deixen passar els dies com si tinguéssim tots els dies del món.

Darrera actualització ( Dimarts, 30 de desembre del 2014 02:00 )