Ara

El president creu que el govern espanyol "va a sac" tallant vies de finançament

Mas denuncia "l'asfíxia" premeditada de Catalunya

Artur Mas va acusar l'executiu de Mariano Rajoy de desplegar una estratègia d'ofegament de Catalunya. Obliga a fer retallades però alhora boicoteja les noves mesures per incrementar els recursos.
ROGER MATEOS 

BARCELONA. | Actualitzada el 17/01/2013 00:00

Artur Mas va acusar ahir el govern espanyol d'estar ofegant financerament la Generalitat. Artur Mas va acusar ahir el govern espanyol d'estar ofegant financerament la Generalitat. ALBERTO ESTÉVEZ / EFE

El termòmetre de les relacions entre la Generalitat i el govern espanyol fa temps que marca màxims de temperatura. Ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer palès que el xoc institucional amb l'Estat s'agreuja per moments. Mas va venir a dir que l'executiu de Mariano Rajoy no només imposa a les autonomies uns topalls de dèficit que obliguen a aplicar retallades sagnants, sinó que a més boicoteja algunes de les mesures preses per la Generalitat per dotar-se de més recursos i no ofereix alternatives per obtenir-ne més.

La gota que ha fet vessar el got han estat els recursos del govern espanyol contra l'euro per recepta, les noves taxes judicials i l'impost als dipòsits bancaris, unes iniciatives en bona part impopulars per l'augment de la pressió fiscal que impliquen, però que havien de servir per donar oxigen a les arques del Govern. El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos estatals i, automàticament, han quedat suspeses les mesures impositives per un període provisional de cinc mesos. Això farà que en aquest temps la Generalitat deixi de guanyar 130 milions d'euros amb l'euro per recepta. Això sense comptar el que no podrà ingressar pels altres conceptes: queden en suspens uns 800 milions d'euros amb els quals la Generalitat comptava per al 2013.

"Van a sac, no et donen alternativa. Diuen: ja t'espavilaràs", va denunciar ahir Mas des dels micròfons de Catalunya Ràdio. Amb la seva estratègia d'"asfíxia" financera, segons Mas, el govern del PP està posant "contra les cordes" les comunitats autònomes perquè els exigeix una reducció de dèficit colossal però alhora els talla les vies per finançar-se. L'euro per recepta també l'ha adoptat la Comunitat de Madrid i l'executiu central l'ha recorregut igualment al Constitucional.

Tot i així, ni als uns ni als altres els interessa trencar totes les vies de diàleg. Mas va reconèixer que cal "una certa entesa" amb Rajoy perquè la Generalitat, que no pot aconseguir crèdit als mercats financers, no té més remei que dependre de l'aixeta de l'Estat. Però al govern espanyol tampoc li interessa que Catalunya faci "fallida", ja que pel seu pes econòmic podria arrossegar tot Espanya a l'abisme financer. A més, segons va advertir el president d'ERC, Oriol Junqueras, "torpedinar" els impostos del Govern "és una invitació a la independència".

Alella es declara insubmisa fiscal

La traumàtica experiència de la crisi ha convençut Mas que cal dotar-se d'instruments d'estat per defensar-se. Una d'aquestes estructures que cal construir és la Hisenda pròpia. I demà, precisament, l'Ajuntament d'Alella escenificarà aquesta aposta per la sobirania fiscal. L'alcalde, Andreu Francisco, d'ERC, ingressarà els impostos estatals del municipi a l'Agència Tributària Catalana. Alella es convertirà en el segon municipi insubmís després de Gallifa, que a l'octubre va ser el primer a sumar-se a la campanya.