Política

Duran posa límits al programa electoral de CiU per al 27-S

El líder d'Unió anuncia que Construïm tindrà vida pròpia al marge del partit


Edició impresa Política | 31/01/2015 - 00:00h

Josep Gisbert
BarcelonaDANI DUCH / ARXIU

Castellà proposa un pacte amb Podem a Madrid si la independència guanya les eleccions catalanes

Josep Antoni Duran Lleida no està disposat que el programa amb què UDC vagi a les eleccions del 27 de setembre -a les quals segons ha manifestat públicament es continua volent presentar "com a CiU"- inclogui determinats compromisos sobre la independència de Catalunya. "Mai no acceptaré compromisos que no es puguin complir, ha estat l'actitud fins ara en tots els programes electorals", assenyala a la carta web d'aquesta setmana, a tall d'acotació del límit que, al seu entendre, hauria de tenir l'oferta electoral, i que il·lustra amb una frase molt gràfica de l'escriptor Joan Sales: "Déu ho perdona tot menys (...) les traïcions a les pròpies idees i conviccions".

L'afirmació sobre l'"actitud personal" ve a col·lació de la insistència sobre el fet que UDC afrontarà el debat intern en relació amb la seva posició sobre la independència quan el mateix partit ho cregui oportú: "Les decisions d'Unió les prendrà Unió, i quan toqui, no quan els altres vulguin que ho fem". Un procés, en qualsevol cas, en què el líder democristià avança que Construïm -la plataforma sorgida arran de les seves reflexions sobre la necessitat de donar una nova orientació a la política- "no es quedarà com el lema d'unes jornades o una simple plataforma de debat", sinó que adoptarà una "fórmula organitzativa" i tindrà "els seus objectius". I, sense donar més detalls, sí que precisa que "els que des de fora d'Unió configuren Construïm són molt sensibles a la necessitat d'omplir buits ideològics amb aire renovador i estan disposats a contribuir-hi amb diagnosi i amb praxi". Tot apunta, en aquest sentit, que Construïm es configurarà d'aquí no gaire com un ens autònom d'UDC, amb vida pròpia.

Josep Antoni Duran Lleida aprofita la carta web per, d'altra banda, continuar carregant les tintes contra ERC i la seva "serietat", en aquesta ocasió per forçar la compareixença d'Artur Mas en la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Pujol -"i encara hi ha qui diu que qui no és fiable és Unió!", es lamenta-, i introduir una severa crítica a una altra formació política: Podem, el partit de Pablo Iglesias, "el de la cueta, esclar", subratlla. "No dubto gens ni mica a considerar Syriza molt més seriosa i els seus dirigents molt més preparats i solvents que els de Podem", escriu el màxim dirigent d'UDC, pel qual "recordant que el seu model econòmic és l'arruïnada Veneçuela ja està tot dit". I "Syriza també és molt més transparent", conclou, perquè "abans de tocar el poder Podem ja amaga explicacions per ingressos estranys dels seus dirigents".

Una posició de la qual dissenteix Antoni Castellà, cap visible del considerat sector independentista d'UDC i secretari d'Universitats del Govern, que és partidari fins i tot que el sobiranisme català pacti amb Podem si el 27 de setembre obté majoria a les urnes, segons sosté en una entrevista a Vilaweb. "Podem té un projecte de regeneració per a Espanya i el sobiranisme el té per a Catalunya", de manera que "si el 27-S guanya la independència, hem de fer una llista unitària a les eleccions espanyoles (...) i hem d'oferir un pacte per permetre la governabilitat a Podem a canvi del reconeixement del nou Estat", argumenta.