Els ‘papers de Salamanca', encara

31/01/15 02:00 -

Deu anys esperant el retorn complet a Catalunya dels ‘papers de Salamanca' és un període prou llarg per poder parlar, tal com ahir va fer el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, d'incompliment de contracte de l'Estat espanyol. Al llarg de tot aquest temps, malgrat els compromisos adquirits i les declaracions de bones intencions fetes per membres del govern de l'Estat, els catalans hem pogut comprovar com aquest afer es convertia en una prova claríssima del menyspreu cap a la nostra cultura i la nostra història. Lluny d'avergonyir-se'n, però, els diferents governs –tant del PSOE com del PP– han insistit cínicament a allargar un retorn que no afecta només les institucions catalanes, sinó també molts particulars.

L'afer afronta, doncs, la via judicial amb un recurs que la Generalitat ha presentat davant l'Audiencia Nacional per fer efectiu allò que es va pactar i que després va quedar reflectit en l'acord establert per la comissió mixta. En aquests moments, els experts del govern català estan identificant quins són els documents requisats durant la Guerra Civil espanyola que encara no han tornat a Catalunya, tot i que es calcula que pot tractar-se, almenys, del deu per cent de tot el material.

Tenint en compte que l'interlocutor actual és el titular del Ministeri de Cultura, el polèmic José Ignacio Wert, podem tenir escasses esperances que la iniciativa de la Generalitat estimuli el govern espanyol per accelerar la conclusió d'aquest lamentable episodi. Però cal esgotar totes les vies per posar fi d'una vegada a un procés que desafia el sentit comú i que perpetua el menyspreu.

Darrera actualització ( Dissabte, 31 de gener del 2015 02:00 )