El govern voreja l'aprovat i millora respecte al 2013

El CEO indica que un 61,4% dels catalans veuen bé la gestió de l'executiu, encara que la nota mitjana és de 4,87

Un 49,6% dels enquestats, però, retreuen a Mas que no sàpiga resoldre els problemes

31/01/15 02:00 BARCELONA - MARC BATALLER

Quan només falten vuit mesos per a les eleccions, un 61,4% dels catalans aproven la gestió del govern d'Artur Mas i la valoració dels departaments millora respecte al 2013, encara que en les àrees socials es manté el suspens. Això sí, un 13% dels ciutadans atorguen un zero pelat a la feina de l'executiu, i aquesta situació provoca que la nota mitjana baixi fins a un 4,87. En la balança negativa se situa la desconfiança que tenen un 49,6% dels enquestats envers la capacitat de la Generalitat per resoldre els problemes, que principalment són l'atur i les relacions Catalunya-Estat.

Aquestes dades s'extreuen de l'últim informe del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que es va presentar ahir i que analitza l'acció de l'executiu i les polítiques públiques durant l'any passat. Globalment, els catalans donen més puntuació a la tasca que ha dut a terme el govern: el 2013, per exemple, la nota era un 4,75, dotze dècimes per sota de l'actual. “Ja li agradaria a Hollande tenir un 4,87”, destacava ahir el director del CEO, Jordi Argelaguet. Una popularitat del president francès, però, que ara ha anat molt a l'alça després dels atemptats contra Charlie Hebdo. En aquest sentit, els votants de CiU i ERC són els que puntuen millor (6,77 i 6,07), mentre que els més crítics són els de Ciutadans (1,9), el PP (2,13) i el PSC (2,98).

Dret a decidir

Pel que fa a les actuacions concretes, els ciutadans destaquen l'impuls del dret a decidir com una de les millors feines que ha fet CiU, mentre que en el cantó de les pitjors actuacions col·loquen les retallades en serveis públics i, curiosament, també hi ha un percentatge de gent que censura la transició nacional. Continuant en aquest context, la política lingüística, els ports i els aeroports, el transport públic, la seguretat ciutadana i la cultura són els sectors en què més bé ha treballat l'executiu, mentre que a la cua se situen els ajuts a empreses, la justícia, l'habitatge, la lluita contra l'atur i les polítiques contra la temporalitat dels contractes. Precisament el PSC va criticar aquest escenari i va recomanar al president Artur Mas que deixi de banda les estructures d'estat i se centri en els maldecaps que “més preocupen” la ciutadania.

L'executiu també guanya la batalla quan se'l compara amb l'espanyol, ja que un 44,3% dels enquestats consideren que és més eficaç –el 2013 aquest percentatge era del 40%– i un 36,3% opinen que tots dos fan la mateixa tasca. En vista d'aquesta situació, en l'últim any, un 25,5% dels ciutadans confien molt més o bastant més en Mas i els seus consellers, però un 41,2% hi confien una mica menys o molt menys –el percentatge del 2013, en aquest últim àmbit, era del 47,3%–. Paral·lelament, la qualitat del govern que més destaquen els catalans és l'experiència, amb una nota de 5,89.

Pertinença

En un dels últims apartats es detecta un canvi sobre el sentiment de pertinença. El 35,9% dels enquestats se senten tant espanyols com catalans, en contraposició amb el 31,2% de l'últim sondeig, l'octubre del 2014. Aquesta posició de centre, però, és minoritària si ho comparem amb el 49,7% que encara se senten només catalans o més catalans que espanyols.

LES FRASES

Ja li agradaria al president Hollande tenir un 4,87
de valoració
del seu govern
Jordi Argelaguet
DIRECTOR DEL CEO
És greu que les polítiques del govern que més suspenen siguin les que més preocupen la gent
Ester Niubó
PORTAVEU DEL PSC
Darrera actualització ( Dissabte, 31 de gener del 2015 02:00 )